Speciaal folie op kas voor biologische groenten

Onlangs is bij Ackerlei Bioland Betrieb in het Duitse Bruchköbel door VDH Foliekassen een met F-Clean bedekte foliekas van 8.000 vierkante meter opgeleverd voor de teelt biologische groenten.

Het betreft een breedkap 12,80 meter, door VDH geleverd en gebouwd volledig volgens de lokale bouwverordeningen. De dubbelzijdige doorlopende nokluchting staat volgens Sales Manager Johan van Tuijl garant voor 'een zeer grote ventilatiecapaciteit van 40%'. De kas is voorzien van F-Clean. "Dat is een ETFE-folie met een zeer hoge lichtdoorlatendheid en een lange levensduur", aldus Johan. 

Maximale lichtdoorlatendheid
De kas is voorzien van F-Clean film, een dunne ETFE-folie (fluorpolymeer) speciaal ontwikkeld voor tuinbouwkassen. "De folie laat meer licht door dan glas, PE-folie, polycarbonaat en PMMA-platen en gaat zonder problemen twintig jaar mee, mits goed gespannen en goed verwerkt." F-Clean heeft een lichttransparantie tot 94 procent, 4 tot 5 procent meer dan bij glas of andere PE-folies voor kassen.

UV-licht
F-Clean laat het hele spectrum uv-licht door, wat een positief effect heeft op de kwaliteit van de groenten. De aanwezigheid van uv-licht zorgt ervoor dat de plant minder vatbaar is voor ziekten. Een kweker die ook buiten teelt, heeft de garantie dat F-Clean voor de omstandigheden van een buitenklimaat kan zorgen, aldus Johan. "De compactheid en sterkte van de planten is vergelijkbaar met buiten. Bovendien heeft F-Clean anti-drip en zelfreinigende eigenschappen, beschikt over hoge reflectie- en brekingspercentages en zonlicht heeft nagenoeg geen degraderend effect op de folie zelf."

Besparingen
De kas is ontwikkeld in lijn met de visie van de opdrachtgever, die het biologische opkweken van groenten combineert met een zo’n klein mogelijke belasting van het milieu. Daarom is de kas voorzien van een scherminstallatie met energiebesparend doek, dubbele foliegevels en buisrailverwarming voor een optimale energiebesparing. Door de geïntegreerde toepassing van deze systemen bespaart de opdrachtgever ongeveer 40% aan energie. 

Ackerlei Biolandbetrieb
Ackerlei is een biologische groenteboerderij met 40 hectare teeltoppervlak. Een familiebedrijf met productielocaties in Bruchköbel-Oberissigheim en Seligenstadt. Op de biologische boerderij worden groenten verbouwd volgens de principes van biologische landbouw. De hoogwaardige biologische voeding wordt op de markt gebracht in boerderijwinkels, op markten en via een bezorgservice in grote delen van het Rijn-Maingebied. Op het bouwland worden momenteel aardappelen, asperges, pompoenen, aardbeien en zo'n 40 andere soorten groenten en salades verbouwd. Daarnaast worden in meerdere foliekassen diverse vruchtgroenten, kruiden, vroege bladsla en wintersla geteeld.

Voor meer informatie: 
Johan van Tuijl
VDH Foliekassen
info@foliekassen.com
www.foliekassen.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven