Bij De Lepelaar is tijdens de storm geen enkel raam meer gesneuveld

"De waspeen heeft het enorm goed gedaan"

In het Noord-Hollandse Sint Maarten vind je het biodynamische tuindersbedrijf De Lepelaar. De waspeen, raapstelen en witte kool die deze week in de tas zitten, komen hiervandaan. Claartje Salzmann van Odin sprak met Gijs Broersen, meewerkend voorman, over de teelt en de heftige stormen van vorige week. 

Foto: De Lepelaar

De Lepelaar zit in het topje van Noord-Holland, het zal er vast hard aan toe zijn gegaan toen de stormen Dudley, Eunice én Franklin overraasden?
"De avond van tevoren was het al flink aan het spoken en toen is er een kasraam gebroken. We hebben ons daarna goed voorbereid op wat er nog zou gaan komen: we hebben zoveel mogelijk groenten alvast geoogst en zijn daarna niet meer in de kas geweest. Gelukkig is het daar bij gebleven, er is geen enkel raam meer gesneuveld en ook op de rest van het terrein viel de schade reuze mee. Als ik de verhalen zo hoor van collega's uit de omgeving, hebben we veel geluk gehad."

Kun je wat vertellen over de groentes die deze week in de tas zitten?
"Raapstelen zijn onderdeel van de koolfamilie, aan de kiemplantjes kun je dat ook goed zien. Het is een gewas wat al erg vroeg geteeld kan worden en is dan ook een echt lentegroente. Hoewel ze ontzettend lekker zijn, moet je wel ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk van kas tot klant gaan. Omdat ze snel verleppen verpakken we ze in plastic en dat zorgt er ook voor dat ze minder snel beschadigen als ze in de abonnemententas zitten."

"Voor een aantal gewassen was het afgelopen jaar best onfortuinlijk, maar de waspeen heeft het enorm goed gedaan. We hebben een erg grote opbrengst en ik verwacht dat we niet alles verkocht krijgen. Dat is gelukkig geen groot probleem, want we werken samen met de biodynamische boer uit de buurt. Hij krijgt onze restjes, zoals de wortelen, en voert ze aan zijn koeien. In ruil daarvoor krijgen we vruchtbaar biodynamische mest voor op ons land. Een prachtig kringloopsysteem!"

"De witte kool wordt bij ons in de omgeving erg veel geteeld. Het is een erg gezonde groente die goed is voor de weestand. Wist je dat een koolblad ontstekingsremmend werkt? Als je een wond hebt, leg je een blad erop en dat zorgt ervoor dat de ontsteking afneemt. En probeer vooral ook eens kimchi te maken van de witte kool, gefermenteerd voedsel is heerlijk en gezond!"


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven