Frankrijk haalt Spanje in wat betreft biologisch areaal

Uit het in februari van dit jaar gepubliceerde verslag van het Europees Bureau voor de Statistiek (Eurostat), met gegevens over het begrotingsjaar 2020, blijkt dat Spanje niet langer de leidende positie heeft in de Europese ranglijst aangaande het biologische areaal.

Met 2.517.478 hectare die is erkend als biologisch, heeft Frankrijk Spanje ingehaald, waar in 2020 2.437.891 hectare werd geregistreerd. Op de derde plaats staat Italië (2.095.364 hectare), gevolgd door Duitsland (1.590.962 hectare) en Zweden (610.543 hectare).

In 2020 besloeg de biologische teelt in totaal 9,1% van het areaal aan land- en tuinbouwgrond in de EU, wat neerkomt op 14,7 miljoen hectare. Dit is een toename met 5,3% ten opzichte van het jaar ervoor.

In het verslag wordt benadrukt dat de procentuele groei in 2020 aanzienlijk is, maar minder dan de 8,5% van het voorgaande jaar.

In toepassing van de EU-verordeningen in deze sector herinnert Eurostat eraan dat de gepresenteerde gegevens betrekking hebben op het totale biologische areaal (in dit geval van 2020), waarbij het 'omschakelingsareaal' en het 'gecertificeerde areaal' bij elkaar worden opgeteld. Voordat een gebied als 'biologisch' kan worden gecertificeerd, moet het een omschakelingsproces doorlopen, dat afhankelijk van het gewas 2 tot 3 jaar kan duren.

Landen met de hoogste uitvoeringsgraad
Wat betreft de landen met het grootste aandeel biologisch bewerkte grond in verhouding tot het totale land- en tuinbouwareaal, staan Oostenrijk, Estland en Zweden in Europa bovenaan; in al deze landen is meer dan 20% van het areaal overgegaan op biologische teelt. In Spanje wordt 10% van het totale areaal gebruikt voor biologische teelt.

Het volledige verslag is hier te vinden.

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven