Op bezoek bij BD-wijnboer Eugène Meyer in de Elzas

De Crémant d'Alsace Brut van Domaine Eugène Meyer was zo goed als op, een mooie reden voor Eveline Scheren van Biowijnclub om langs te gaan bij de familie Meyer. In de nieuwsbrief van Biowijnclub plaatste ze het volgende verslag:

"We werden er hartelijk ontvangen door François en Sylvie. Al snel kwam ook zoon Xavier erbij. We kregen een uitgebreide rondleiding in de wijnkelder en langs de wijngaarden."

Van links naar rechts: Xavier, François, Eveline (Biowijnclub) en Sylvie.

"Meyer werkt al sinds 1969 biologisch-dynamisch. Enkele jaren ervoor was Eugène, de vader van François, eigenaar van de boerderij en 4 hectare wijngaarden geworden. Tijdens het werken met een insecticide kreeg hij een zware vergiftiging. Hij genas vrijwel volledig dankzij een homeopathische behandeling. Dit was voor Eugène aanleiding om alle chemische bestrijdingsmiddelen af te zweren en om over te stappen op biodynamische wijnbouw. Hij was daarmee de eerste in de Elzas en mogelijk in heel Frankrijk."

Eén van de wijngaarden

"In 1990 nam François het bedrijf over, samen met zijn vrouw Sylvie. Stukje bij beetje kochten ze extra stukjes wijngaard aan en groeiden ze tot 15 hectare nu (1 hectare is ongeveer 2 voetbalvelden). Zoon Xavier, die net een studie heeft afgerond aan de landbouwuniversiteit in het Duitse Geisenheim, zal over enkele jaren op zijn beurt het domein overnemen. Hij wordt dan de 14de generatie, want als sinds 1600 wordt er wijn gemaakt in de familie."

Een ander stuk wijngaard, met op de achtergrond het plaatsje Bergholtz

Uitleg over het geleiden van de wijnranken

Links: De biodynamische kalender van Maria Thun, waarin alle werkzaamheden worden bijgehouden. In deze kalender zien ze in één oogopslag wanneer het een bloem-, fruit-, blad- of worteldag is. In de biodynamie geeft deze indeling richting aan het werk. Zo bottelen ze bijvoorbeeld alleen op een fruit- of bloemdag.

Rechts: Omdat de wijn per perceel wordt gevinifieerd, zijn er veel verschillende houten vaten (voor de pinot noir) en roestvrijstalen tanks (voor de witte wijnen). 

Naar de wijnen van Domaine Eugène Meyer.

Voor meer informatie: info@biowijnclub.nl en www.biowijnclub.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven