Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Harry Bruins: "Herstel het contact tussen landbouw en samenleving"

Christianne van der Wal bezoekt Erf-1

Tholen - Minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, heeft eergisteren een bezoek gebracht aan bio-boerderij Erf-1 in Kampen. Daar verwelkomde bio-boer Harry Bruins haar, die zelf ook actief is in de politiek, als lijsttrekker voor de VVD in Kampen. "Als nieuwbakken minister voor Natuur en Stikstof heeft ze een dossier waarbij ze goed contact moet hebben met de boerenachterban. Daarom hebben we haar uitgenodigd op ons bedrijf. Tijdens het bezoek hebben we verteld wat er allemaal speelt en hoe wij hier te werk gaan", vertelt Harry, die overigens de titel 'minister van Natuur en Zuurstof' meer passend vindt.

Harry Bruins en Christianne van der Wal

Hij had wat duidelijke tips voor de minister. "Belangrijk is dat er een transitie gaande is in de gangbare landbouw die ook op zoek is om de lat anders hoog te leggen. Neem daarvoor de tijd en serveer boeren niet zielloos af. Met het oog op efficiƫntie zijn we zo ver doorgeschoten in de landbouw, dat de smaak er af is. Wij vinden: als het niet kan, dan kan het anders. Ik heb de minister dan ook meegegeven dat ze de jonge boer en boerin moet koesteren. En misschien zelf nog belangrijker: herstel het contact tussen landbouw en samenleving. Nederland zou echt voorop kunnen lopen hierin. Vroeger hoorde je, rook je, zag je en proefde je de boer."

Tot 2010 werd op Erf-1 gangbaar geboerd. Ook na de omschakeling bleef bij Harry de onvrede over de waardering van de melk en het werk als boer bestaan. Het was hoog tijd voor een andere aanpak. Dankzij de nieuwe werkwijze, in 2013 was de eigen verzuiveling een feit en vanaf 2015 is er een kaasmakerij opgezet, onderhouden ze bij Erf-1 veel rechtstreeks contact met de consument. "Door de consument zelf te benaderen, betrek je ze meteen bij het bedrijf en worden ze medeverantwoordelijk. Ons credo is: u vraagt wij draaien, maar niet tegen de laagste prijs."

De minister plaatste zelf na het bezoek deze post op LinkedIn.

Voor meer informatie:
Erf-1
Mandjeswaardweg 6
8267 AW Kampen
06 41386482
harry@erf1.nl 
www.erf1.nl