Sophoclis Michaelides van Bio-Ilios

"Koudegolf heeft Griekse biologische citrusseizoen licht beïnvloed"

De afzet van Griekse citrus is dit jaar bijzonder goed van start gegaan. "Toch heeft de recente kou, met sneeuw en temperaturen tot -10ºC, een duidelijke invloed gehad op de citrusteelt, zodat we rekening moeten houden met kleinere hoeveelheden en een vervroegd einde van het seizoen", zegt Sophoclis Michaelides, directeur van het gespecialiseerde importbedrijf Bio-Ilios in het Duitse Tübingen.


Griekse citrusteelt

De laatste Valencia-sinaasappelen van de Griekse biologische productie zullen naar verwachting over ongeveer een maand op de markt komen. "De Minneola's zijn al op, de clementines van de Nova-variëteit raken ook snel op. Anderzijds zullen wij tot april biologische Griekse citroenen kunnen aanbieden," meldt Michaelides. De importeur voegt eraan toe dat de concurrentie in de biologische sector bijzonder hevig is op de citroenmarkt. "Gelukkig konden wij dit jaar qua prijzen gelijke tred houden met Italië, zodat wij kunnen terugkijken op een over het geheel genomen bevredigend citroenseizoen. Vermeldenswaard is hier dat vooral voor biologische citroenen veel wordt onderhandeld op de Griekse binnenlandse markt."

"Net als bij veel andere productcategorieën zijn de prijzen voor biologische citrus het hele seizoen door al relatief hoog geweest," vervolgt Michaelides. "De prijzen liggen over het algemeen duidelijk boven het niveau van vorig jaar: het gaat ons aan het hart dat de producent uiteindelijk een eerlijke prijs voor zijn product krijgt, vooral omdat de productiekosten voor kleine telers in Griekenland relatief hoog zijn in vergelijking met de concurrerende landen Spanje en Italië. Dat hebben we in het seizoen tot nu toe goed voor elkaar gekregen."

Biologische kiwi's in opmars
Parallel aan het biologische citrus zijn biologische kiwi's toonaangevend in de huidige marktsituatie. Michaelides: "Onze biologische kiwi's worden vanaf oktober/november geoogst en vervolgens in CA-opslagplaatsen geplaatst, waarna ze, afhankelijk van het teeltgebied, tot mei op de markt kunnen worden gebracht. De verkoop verloopt dit jaar vrij traag in vergelijking met vorig jaar, met navenant hoge prijzen. Volgens mij zou het zelfs niet uitgesloten zijn dat bepaalde coöperaties op hun goederen zouden zitten."

Los van het huidige Corona-probleem zijn er de afgelopen jaren prijzen voor Europees en Nieuw-Zeelands product zijn nu min of meer gelijk. In het algemeen denk ik dat de kiwi op het punt staat zijn prijslimiet te bereiken." Op langere termijn vertoont de Griekse biologische kiwi volgens Michaelides een stijgende lijn. "Italië heeft marktaandeel verloren in zowel conventionele als biologische kiwi's als gevolg van een hoge schimmelaantasting in de belangrijkste teeltgebieden. Tot januari wordt vooral de kiwivariëteit Tsechelidis op de markt gebracht, in de tweede helft van het seizoen overheerst de internationaal bekende Hayward."

Biologisch fruit in opmars
Al met al heeft de biologische fruitsector de wind in de rug, constateert Michaelides. "Sinds de uitbraak van Corona zijn biologische producten meer in de belangstelling van de consument komen te staan, dat hebben we duidelijk gemerkt, vooral in het eerste Corona-jaar. In het algemeen is er ook een maatschappelijke tendens in de richting van gezonde voeding, die op zijn beurt een positief effect heeft op de afzet van biologisch fruit. Naast onze belangrijkste afzetmarkt, de nationale handel in gezonde voedingsmiddelen, hebben wij ook meer producten kunnen plaatsen in de retail. Onze belangrijkste zorg blijft echter de toelevering aan de gespecialiseerde natuurvoedingshandel en waar mogelijk de afzet in het bestaande verkoopkanaal te vergroten."

Foto's: Bio-Ilios

Voor meer informatie:
Sophoclis Michaelides
Bio-Ilios GmbH
Lustnauer Kirchplatz 6
72074 Tübingen, Duitsland
Tel: +49 7071 407 85 117
info@bio-ilios.com 
www.bio-ilios.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven