Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joris Kollewijn: "Het heeft eigenlijk alleen pluspunten, maar het is niet zo makkelijk"

Carbon Farming bij De Lepelaar in Vroege Vogels

Tholen - In radioprogramma Vroege Vogels zat gisterenochtend een item over koolstofboeren. Hiervoor bezocht verslaggeefster Merlijn Schneiders biologisch land- en tuinbouwbedrijf De Lepelaar in het Noord-Hollandse Sint-Maarten. Daar liet Joris Kollewijn haar zien wat er allemaal komt kijken bij Carbon Farming welke voordelen het heeft voor de boer. Ook interviewde ze daar Bionext-projectleider Niels Heining.

Presentator Menno Bentveld geeft in de inleiding voor het item aan dat Carbon Farming voor biologische boeren al een gangbare manier van werken is, zij gebruiken immers organisch materiaal als bemesting. "Ik ben niet begonnen met boeren omdat ik koolstof wilde vastleggen, maar het is een hele mooie bijkomstigheid. Naast dat we die koolstof vastleggen is het ook een bodemverbeteraar", aldus Joris in het begin van het gesprek.

Het drietal neemt allereerst een kijkje in de kassen. In de ene kas zijn ze 17 jaar bezig, in de andere 2. Waardoor de verschillen in de bodem heel duidelijk zijn. "Als het organische gehalte in de bodem veel hoger is, dan komt er én meer vrij door het bodemleven voor de planten en is de structuur en het bufferend vermogen veel groter." De verslaggeefster concludeert daarop: Iedereen zou dit toch moeten doen? Joris: "Ik denk dat iedereen dit ook graag wil, want het heeft eigenlijk alleen maar pluspunten, maar het is niet zo makkelijk."

Daarna lopen ze naar de composthoop. "Het allerbelangrijkste is dat je een gesloten cyclus hebt, zonder grote transportbewegingen of grote verliezen. Dat is het ideaal. Daar zijn we hard voor aan het werk en we komen elk jaar weer een stapje dichterbij." De bio-boer geeft aan dat biologische boeren eigenlijk altijd al over bodemgezondheid en organische stof praten. "Dat is al heel lang voor boeren een heel belangrijk thema." Er is nu dus eigenlijk een etiket opgeplakt, concludeert de verslaggeefster. Hij ziet ook dat de neuzen van gangbare en biologische boeren wat dit betreft een beetje dezelfde kant op beginnen te staan. Daarna kijken ze naar de groenbemesters, wat Joris omschrijft als het 'biologische kunstmest'.

Niels Heining, Merlijn Schneiders en Joris Kollewijn. 

"Luisterpubliek kan hier met een bio-aankoop aan bijdragen"
Bionext zet zich al jaren in voor koolstofboeren in Nederland. Samen met andere Europese landen stimuleert de ketenorganisatie goed bodembeheer. Ook laten ze zien dat koolstofvastlegging zowel economische als ecologische waarde creëert. Niels reageert enthousiast na het terugluisteren van de uitzending: "Het was leuk! De Lepelaar is een prachtig bedrijf en Joris kon ontzettend goed vertellen over waarom de bodem zo belangrijk voor hem is en hoe hij daar elke dag mee bezig is. Leuk om op deze manier voor een breed publiek te kunnen vertellen over hoe biologische boeren werken. Ik ben zeker tevreden over het eindresultaat. In het item worden twee dingen uitgelicht: organische bemesting en groenbemesters. Ik hoop dat het luisterpubliek van Vroege Vogels iets meer kennis heeft kunnen opdoen waarom deze werkwijze goed is voor de biodiversiteit. En dat ze met een biologische aankoop dus hieraan bij kunnen dragen."

Klik hier om het radiofragment terug te luisteren

Voor meer informatie: heining@bionext.nl en www.bionext.nl