Prijsuitreiking tijdens EU Organic Day in september

Europese prijzen voor innovatie in de bio-sector gelanceerd

Vandaag lanceren de Europese Commissie, IFOAM Organics Europe, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Europees Comité van de Regio's en COPA-COGECA de allereerste EU-prijzen voor biologische producten - samen, als voorbeeld van een pan-Europese samenwerking. Deze prijzen zijn een blijk van erkenning voor de hele biologische waardeketen, en belonen de beste en meest innovatieve actoren in de biologische productie in de EU.Acht prijzen
De EU-biologische prijzen zijn een vervolg op het actieplan voor de ontwikkeling van de biologische productie, dat op 25 maart 2021 door de Commissie is goedgekeurd. Er worden acht prijzen uitgereikt in zeven categorieën, waaronder beste vrouwelijke biologische landbouwer, beste mannelijke biologische landbouwer, beste biologische regio, beste biologische stad, beste biologische district, beste biologische midden- of kleinbedrijf, beste detailhandelaar in biologische levensmiddelen en beste biologisch restaurant. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking op de jaarlijkse EU Organic Day op 23 september 2022.

Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe, zegt dat de EU-strategieën van boer tot bord en biodiversiteit de biologische landbouw centraal stellen in de overgang naar duurzame voedselsystemen, met een doelstelling om tegen 2030 gemiddeld 25% biologische grond te bereiken en met de publicatie van een EU-actieplan voor biologische landbouw. Hij vervolgt: "Deze EU-biologische prijzen zijn een geweldige manier om het innovatieve potentieel in de biologische sector van de EU onder de aandacht te brengen. Ik ben bijzonder blij dat de winnaars zullen worden bekendgemaakt op de jaarlijkse EU Organic Day, een dag die een ideale gelegenheid zal zijn om de balans op te maken van de uitvoering van het actieplan voor de biologische sector."

Eduardo Cuoco, directeur van IFOAM Organics Europe, voegt hieraan toe: "We mogen niet vergeten hoe belangrijk de betrokkenheid van nationale, regionale en zelfs lokale actoren is om het EU-biologisch actieplan zo succesvol mogelijk te maken bij het bereiken van de 25%-doelstelling voor biologische producten en bij de overgang naar duurzamere voedselsystemen." Hij zegt dat deze prijzen een bron van inspiratie zullen zijn voor wie werkt aan de verduurzaming van ons voedsel- en landbouwsysteem door gebruik te maken van het potentieel van biologische voeding en landbouw. "Ik ben bijzonder blij dat we deze prijzen kunnen vieren in het jaar waarin IFOAM Organics Europe 20 wordt en op de eerste echte Organic Day van de EU. We zullen de tijd nemen om dit bij vele gelegenheden te vieren met degenen in ons netwerk en onze leden!"

De inschrijvingen voor de prijzen gaan open op 25 maart en lopen tot 8 juni 2022 (vóór 25 maart is het inschrijfformulier alleen ter inzage). Na de inschrijvingsperiode zal een jury, bestaande uit een vertegenwoordiger van elk van de verschillende organisatoren en een vertegenwoordiger van elk van het Europees Parlement en de Europese Raad, een shortlist opstellen van de beste kandidaten.

Voor meer informatie: Europese Commissie 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven