Duitsland: Demeter-areaal groeide in 2021 met 8%

In 2021 is de Demeter-gemeenschap verder gegroeid. In totaal is Demeter in Duitsland met 38 producerende ondernemingen in de vereniging gegroeid, zodat er nu 1778 Demeter-ondernemingen zijn. Zij bewerken 7.737 hectare meer dan het jaar ervoor, een areaal van iets minder dan 106.486 hectare. Met deze areaaltoename van 8% is Demeter 2021 iets meer gegroeid dan in de voorgaande jaren.

Vorig jaar zijn bijna 1.397 nieuwe Demeter-producten bij de vereniging geregistreerd; zo zijn er nu Demeter-kwaliteitsplantendranken verkrijgbaar. Het aantal verwerkende bedrijven is met 13 bedrijven gestegen tot een totaal van 451 bedrijven - waarvan 98 landbouwbedrijven zijn.

In 2021 zijn ook meer handelaren lid geworden van Demeter; van de in totaal 17 nieuwe handelaren zijn er 16 afkomstig uit de groothandel en één uit de grootwinkelbedrijven.

De bekendheid van het merk
"In 2021 hebben we ook nieuwe normen vastgesteld om ons nog meer te profileren en dichter bij onze eigen claim van echt duurzaam beheer en gezonde voeding van de hoogste kwaliteit te komen", zegt Demeter Executive Director Alexander Gerber. Zijn collega in de raad van bestuur voegt hieraan toe: "Onze waarden, die de Demeter-gemeenschap al bijna 100 jaar kenmerken, zullen ook in de toekomst een stimulans voor ons zijn. Wij hebben deze opnieuw naar buiten gebracht in twee campagnes voor de biologische levensmiddelenhandel met "Acker-Bunt" in het voorjaar en de tweede "Bodenconnection" in het najaar. Dit jaar zullen we blijven werken om nog beter te worden. We willen ons bijvoorbeeld meer richten op de teelt en afzet van duurzame groenterassen en op het vergroten van het aandeel van regionaal geproduceerde grondstoffen", aldus Kamps-Bender.

Richtlijnen werken voor kwaliteit en profiel
De richtlijnen zijn ook aangescherpt. Twee voorbeelden zijn de nieuwe eisen voor het fokken van broedhanen en het nieuwe, strenge systeem voor Demeter-cosmetische producten: Zo is het sinds 1 januari 2022 verplicht alle broedhanen op te fokken tot een leeftijd van ten minste 14 weken op Demeter-bedrijven. In individuele gevallen is ook opfok op gecertificeerde biologische bedrijven mogelijk (in dat geval mag op de verpakking van Demeter-eieren echter niet de vermelding "met broederhaanfok" staan).

Bovendien werd een nieuw systeem voor cosmetische producten goedgekeurd. Dit bepaalt dat alle werkzame bestanddelen afkomstig moeten zijn van Demeter-grondstoffen en biologische grondstoffen.

Nieuwe verenigingsstructuur
De nationale vereniging Demeter en de regionale verenigingen Demeter zijn gefuseerd en geherstructureerd tot een overkoepelende vereniging. De nieuwe algemene vereniging met een gemeenschappelijke begroting zal in de toekomst worden onderverdeeld in de federale vereniging en de vijf regionale verenigingen van Beieren, Baden-Württemberg, regio West (Hessen, Rijnland-Palts, Saarland en Noordrijn-Westfalen), regio Noord (Nedersaksen, Bremen, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voor-Pommeren) en regio Oost (Brandenburg, Berlijn, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen). Het nieuwe algemeen uitvoerend comité omvat de twee federale uitvoerende comités, alsmede de vijf directeuren van de regionale verenigingen.

"Het feit dat we nu naar elkaar toegroeien tot een federale staat met sterke regio's is van groot belang voor onze gemeenschap. Dit versterkt ons werk in de regio's en stelt ons in staat om onze centrale taak als gemeenschap nog beter te vervullen: de landbouw- en levensmiddelenindustrie verder ontwikkelen op een manier die verenigbaar is met de natuur en de mens", legt Demeter-uitvoerend directeur Alexander Gerber uit.

Voor meer informatie: www.demeter.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven