"Vertraging btw-verlaging groenten en fruit komt door vraag wat groenten en fruit is, niet ICT-problemen"

"De vertraging rond de invoering van de verlaging van het btw-tarief naar 0 procent over groenten en fruit komt niet door de ICT-systemen van de belastingdienst." Dit vertelde premier Mark Rutte deze week in de Eerste Kamer. Volgens Rutte liggen de problemen in het afbakenen wat precies groenten en fruit zijn.

Valt appelmoes of een pot pastasaus ook onder deze noemer? Hier gaan de ministeries van Financiën en Volksgezondheid zich de komende maanden over buigen. De premier beschrijft het als: "Een ingewikkeld vraagstuk dat in de praktijk heel lastig is." 

Weg vrij voor 0% op btw op AGF
Na een impasse van jaren, waren de Europese ministers van Financiën het eind vorig jaar eens geworden om niet langer btw te heffen op groenten en fruit. Later kwam het nieuws dat de verlaging van de btw op groenten en fruit naar 0 procent nog jaren op zich liet wachten, omdat de ICT-systemen van de Belastingdienst de verandering deze regeerperiode niet aan zouden kunnen. 

De Telegraaf en Het Financieele dagblad melden nu dat Rutte in de Eerste Kamer heeft aangegeven dat dit niet klopt. "Het is gelukkig niet per se een ICT-probleem. Eindelijk eens een keer niet", vertelt hij.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven