Spaanse Ecovalia wil meer steun om Europese doelstelling inzake bioteelt te halen

Uit de gegevens over biologische teelt die IFOAM, de wereldwijde koepelorganisatie van de biologische landbouw- en voedingssector, en FIBL, het Duitse onderzoeksinstituut voor biologische landbouw, op 15 februari hebben gepresenteerd, blijkt dat de mondiale markt voor biologische producten in 2020 de grootste groei van de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en nu al € 120 miljard bedraagt. Hoewel de markt zich ook in Spanje blijft ontwikkelen en al op € 2,53 miljard staat, zijn er "meer inspanningen" nodig om de sector een boost te geven.

Ecovalia, een Spaanse beroepsvereniging voor biologische teelt, neemt de door IFOAM en FIBL gepresenteerde gegevens aan om op te roepen tot meer steun van overheidswege om de door Europa gestelde doelstelling voor 2030 te bereiken, namelijk om 25% van het landbouwareaal biologisch te maken.

Momenteel staat Spanje met 2.437.891 hectare net achter Frankrijk (2.548.677 hectare) in de Europese ranglijst. Daarna volgt Italië met 2.095.380 hectare biologische grond.

De voorzitter van Ecovalia, Álvaro Barrera, zegt dat de cijfers aantonen dat Spanje "niet op z’n lauweren kan rusten nu blijkt dat het qua oppervlakte al is voorbijgestreefd door Frankrijk. De overheidsdiensten op de verschillende niveaus moeten zich engageren om de bioteelt te stimuleren, aangezien dit systeem centraal staat in het Europese beleid voor 2030."

Wat de markt betreft, is de groei wereldwijd 13% geweest, van € 106 miljard in 2019 naar € 120,65 miljard in 2020. "Het is de hoogste groei van de afgelopen jaren, met name € 14 miljard. Dit zijn historische cijfers en het bewijs dat de consument er steeds vaker voor kiest om biologische producten in het winkelmandje te leggen", zegt Barrera.

Op wereldvlak groeide het areaal met 3,5% in vergelijking met 2019, tot 74,9 miljoen hectare.

"Deze cijfers geven aan dat, hoewel de biologische sector zijn werk doet, de maatschappij volop moet inzetten op dit type productie zodat 25% van het bruikbare landbouwareaal en 10% van de consumptie biologisch kan worden in Spanje tegen 2030", besluit Álvaro Barrera.

Voor meer informatie:
Ecovalia
www.ecovalia.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven