Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Bonte Parels in docu over boeren, bodem & biodiversiteit

Zondag 13 februari zond RTV Utrecht de DocU: Boeren, bodem & biodiversiteit uit. De Utrechtse natuur staat onder druk en boeren krijgen in toenemende mate te maken met strengere milieu eisen. Daarbij komt dat steeds meer boeren de voordelen inzien van de integratie van natuur in hun agrarische bedrijfsvoering. De documentaire laat zien dat veel agrariërs niet de stugge en onwelwillende types zijn die we ons soms voorstellen. Ook zij werken in principe het liefst samen met de natuur en doen vaak hun best om de biodiversiteit op en rond hun land te stimuleren waar ze dat kunnen. Hoe ze dat precies doen en wat dat oplevert zie je in de DocU: Boeren, bodem & biodiversiteit.

De provincie Utrecht telt zo’n 2500 landbouwbedrijven. Er zijn akkerbouwers, melkveebedrijven, fruittelers en pluimveehouders, je kunt het zo gek niet bedenken. Samen zorgen ze voor ons glas melk, onze dagelijkse groente en vlees. Doordat boeren vaker natuur integreren in hun bedrijfsvoering krijgt biodiversiteit een positieve impuls en worden uitstoten zoals stikstof en CO2 gereduceerd. Zo nemen de bomen van de kippenboer C02 op en dubbeldoelkoeien hebben een lagere footprint.

De boeren Christianne en Rutger, derde generatie melkveehouders op boerderij ‘De Bonte Parels’, kozen ervoor om minder koeien te gaan houden en volledig om te gaan op een biologisch bedrijfsvoering. Om dat te bereiken, moesten ze wel hun volledige verdienmodel omgooien. Ook de kijker komt in de documentaire aan bod. Hoe bepaalt jouw keuze in de winkel een verandering naar een meer verantwoord aanbod in de winkelschappen en een groenere aanpak in het boerenland?

DocU: Boeren, bodem & biodiversiteit is hier terug te kijken. 

Publicatiedatum: