Universiteit van Cyprus:

"Het eten van biologische AGF-producten kan oxidatieve stress aanzienlijk verminderen"

Oxidatieve stress, een verstoring van het evenwicht tussen de hoeveelheid vrije radicalen en antioxidanten, die een rol speelt bij tal van ziekten als kanker, diabetes en neurodegeneratieve ziekten, kan door het eten van biologische producten aanzienlijk worden verminderd.

Deze uitslag is gebleken uit de resultaten van een onderzoek van een groep Franse onderzoekers dat in 2018 is gepubliceerd en die 3 jaar later in 2021 door Cypriotische wetenschappers is bevestigd. Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Environment International.

In het onderzoek is het eten van biologische AGF-producten voor het eerst in verband gebracht met een significante daling van oxidatieve stress-markers. Volgens de Cypriotische wetenschappers kunnen deze resultaten worden verklaard door het verschil in de manier waarop biologische AGF-producten worden geteeld en de wijze waarop conventionele AGF-producten worden geteeld. In op conventionele wijze geteelde producten zijn residuen van synthetische gewasbeschermingsmiddelen aanwezig en in op biologische wijze geteelde producten niet. 

In het kader van het onderzoek van 2018 waren 191 kinderen verdeeld in twee groepen en waren er diverse urinemonsters verzameld. De eerste groep kinderen at eerst 40 dagen lang uitsluitend biologische producten en stapte daarna over op het eten van conventionele producten, terwijl de tweede groep eerst 40 dagen lang conventionele producten at en daarna overstapte op het eten van biologische producten. Op de diverse uiteindelijk verzamelde urinemonsters zijn vervolgens meerdere metabole analyses uitgevoerd.

“Wat we in beide groepen kinderen zagen is dat er, na het eten van biologische producten, sprake was van een daling van de oxidatieve stress-markers, sterk gelinkt aan een toename van markers, verantwoordelijk voor de blootstelling aan gewasbeschermings-middelen. Ook ontdekten we dat dit effect met name groter werd in de periode waarin de kinderen biologische producten aten en dit effect pas echt groot werd na ongeveer veertig dagen,” vertelde onderzoekscoördinator professor Konstantinos Makris. 

Bron: lemonde.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven