Christian Steep, Bavaria-Saat Vertriebs

"Nieuw aardappelras geeft goede resultaten op Nederrijnse zandgronden"

In tijden van klimaatverandering en veranderend koopgedrag is er vooral vraag naar nieuwe tafelaardappelrassen. Ook het van oudsher Beierse bedrijf Bavaria-Saat Vertriebs in Schrobenhausen houdt zich vooral bezig met het veredelen en verkopen van moderne, klimaat- en ziektebestendige rassen. "De nieuwste aanwinst in het uitgekiende assortiment is de overwegend vastkokende 'Petra'," meldt Christian Steep, die bij het bedrijf verantwoordelijk is voor de verkoop in Noord-Duitsland.

"Het nieuwe aardappelras is in 2021 officieel op de markt gebracht en heeft een hoge opbrengst in de biologische teelt en is zeer geschikt om te frituren," aldus Steep. "Met een marktaandeel van ongeveer 10% spelen overwegend vastkokende rassen een tamelijk ondergeschikte rol in de Duitse biologische sector. Wij willen daar verandering in brengen met nieuwe aantrekkelijke rassen zoals Petra. De resultaten van de test zijn tot nu toe al verheugend," voegt Steep eraan toe. "Vooral onder irrigatie op Nederrijnse zandgrond laat Petra een hoge opbrengst zien."


Petra is al meerdere malen met succes getest in de proefteelt.

Met het nieuwe ras wil Bavaria Saat ook steeds meer de industriële sector aanpakken. Steep: "Petra heeft de benodigde zetmeelwaarden voor een optimale verwerking tot frites en daarom willen wij ons ook richten tot de grotere industriële bedrijven die zich bezighouden met biologische verwerking. De eerste proeven met Naturland en Bioland zijn al aan de gang, maar het zal nog zeker 3-4 jaar duren voordat we ons kunnen meten met de beproefde rassen."

Langetermijnperspectieven voor de biologische aardappelteelt
"In vergelijking met de buurlanden, zoals Nederland en Frankrijk, blijft de biologische teelt in Duitsland een beetje achter," vervolgt Steep. "Er is een gematigde groei. Onder meer in de Noord-Duitse teeltgebieden was er de laatste jaren groei in de biologische teelt." Volgens Steep is de doelstelling van de nieuwe minister van Landbouw, Cem Özdemir, om binnen een paar jaar 30% van de landbouwgrond biologisch te bebouwen, echter nogal 'utopisch'. "Ik denk niet dat de Duitse markt openstaat voor een derde biologische teelt. Je ziet het op de Oostenrijkse markt, waar 25% van de landbouwgrond biologisch wordt beheerd en de markt massaal door de staat wordt gesteund. Naar mijn mening is dit niet in het voordeel van de markt."


Christian Steep en Corinna Schruff op Fruit Logistica 2018.

Naast Petra staan nog andere rasinnovaties van Bavaria Saat op stapel. Steep: "Volgend jaar zullen er weer twee nieuwe registraties zijn: één voor vastkokend en één voor overwegend vastkokend. Met beide rassen proberen wij tegemoet te komen aan de vraag naar nematode- en Pallida-resistente aardappelen."

Relatief laag waterverbruik
Volgens de vakmedia en deskundigen zal de klimaatverandering, en daarmee ook hittestress en droogte, de komende jaren toenemen. Steep: "Vanuit mijn oogpunt heeft de aardappel relatief weinig water nodig in vergelijking met andere landbouwgewassen, zoals tarwe. Mei tot juli zijn de kritische maanden voor de aardappelteelt, wanneer iets meer water nodig is. Eén hectare levert ongeveer 5-6 ton tarwe op, terwijl één hectare aardappelen tot 60 ton kan opleveren. Dat betekent dat je het altijd moet zien in relatie tot het aantal mensen dat je uiteindelijk kunt voeden. Tenslotte wil je de mensen kunnen voeden, en de beste manier om dat te doen is met aardappelen."

Voor meer informatie:
Christian Steep
Bavaria-Saat Vertriebs GmbH
Königslachener Weg 14
86529 Schrobenhausen, Duitsland
Tel +49 (0)8252 906969
info@bavaria-saat.de 
www.bavaria-saat.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven