Vanessa Bersuat - Biogaronne (Frankrijk):

"De eerste biologische Gariguette-aardbeien op de markt"

Het Franse Biogaronne zal rond 15 maart beginnen met de oogst van de eerste in de kas geteelde Gariguette-aardbeien. Vanessa Bersuat, sales- en inkoopmanager biologische groenten & fruit, hoopt op een beter seizoen dan vorig jaar. "Het 2021-seizoen kende namelijk beperkingen: er waren wel grote partijen, maar – als gevolg van het zeer regenachtige voorjaar – was er tegelijk sprake van een gebrek aan consumptie. Over het algemeen zetten we tussen de 22 en de 28 ton aardbeien per jaar af, waarvan 7 ton Gariguette-aardbeien. Dit jaar verwachten we alleen al zo'n 10 tot 15 ton Gariguette-aardbeien af te zetten. Daarnaast zullen we wederom een van de eersten zijn die biologische Gariguette-aardbeien op de markt brengen dankzij de vele uren zon waarvan onze teeltregio profiteert."

Steeds groter wordende vraag naar biologische aardbeien
Behalve Gariguette-aardbeien biedt Biogaronne ook andere aardbeiensoorten aan. Denk dan Séraphine-, Laetitia-, Cléry- en Mariguette-aardbeien. “Al deze aardbeirassen zijn voorzien van het Agriculture Biologique-label, overigens net als de andere AGF-producten die door Biogaronne worden afgezet. Verder wordt de vraag naar biologische aardbeien de laatste tijd steeds groter.

De afgelopen twee jaar zijn nogal eigenaardig verlopen, aangezien 2020 samenviel met de eerste lockdown waarin de vraag naar biologische producten explodeerde, terwijl er in 2021 juist weer sprake was van een daling in de consumptieaantallen, waarschijnlijk als gevolg van de de ongunstige weersomstandigheden in dat jaar.”

Hoge teeltkosten en kleine consumptie-aantallen
“Op dit moment stijgen de teeltkosten op alle vlakken: grondstoffen, arbeidskrachten, energie, alles wordt duurder. Daarnaast is de consumptie van biologische producten sinds juni 2021 en vooral sinds oktober 2021 totaal niet dynamisch. Ook het toenemend aantal labels dat op de markt verschijnt zet een rem op de consumptie-aantallen van biologische producten. Biologische producten, HEV gecertificeerde producten, lokale landbouw, beredeneerde landbouw, gewasmiddelenvrije landbouw: voor consumenten zijn al deze termen zo verwarrend dat ze vaak liever min of meer wegblijven van biologische producten en dat is natuurlijk weer niet goed voor de biologische sector in het algemeen. Veel consumenten kopen, om verwarring te voorkomen, liever conventionele producten met een label dan duurdere biologische producten.”

Nieuwe en volledig opnieuw ontworpen verpakkingen
Ook op het gebied van verpakkingen heeft Biogaronne onlangs aanpassingen doorgevoerd die overeenkomen met de regels van de AGEC-wet en aan de eisen van haar klanten. “De sanitaire crisis heeft ervoor gezorgd dat onze klanten niet langer een volledig open verpakkingen willen, maar ze willen ook niet dat de aardbeien in een volledig ondoorzichtige verpakkingen worden verkocht, omdat consumenten het fruit dan niet kan zien. Omdat we ons aan wilden kunnen passen aan de situatie op de markt en in wilden kunnen spelen op de vraag van onze klanten, leggen we momenteel de laatste hand aan een nieuwe ontworpen punnets.”

Biogaronne verkoopt de biologische aardbeien met het Commerce Equitable Bio Sud-Ouest Fair Trade-label en onder het merk Biogaronne. Naast aardbeien verkoopt het bedrijf een breed aanbod aan biologische AGF-producten, waaronder appelen, kiwi's, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, veldsla, salades, tomaten en komkommers van 80 telers van de regio's Nouvelle-Aquitaine en Occitanië in Frankrijk.

Voor meer informatie:  
Vanessa Bersuat -
Biogaronne SARL
Romas RD 13, 47130 Port-Saint-Marie, Frankrijk
+33 (0)5 53 98 39 10
v.biogaronne@orange.fr
biogaronne.info 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven