Ouattara Awa begint een autowasserij

Microkredieten voor mango-inpakkers in Burkina Faso

Ouattara Awa is blij: ze heeft een microkrediet gekregen om een hogedrukspuit te kopen. Daarmee heeft ze een autowasbedrijfje opgezet om het inkomen voor haar familie te verhogen. Ze is kostwinner voor niet minder dan elf familieleden. Voor mensen als Ouattara is het in Burkina Faso onmogelijk om krediet te krijgen bij een bank, en de rente is extreem hoog. Dankzij Eosta's biologische Living Wage mango's heeft ze nu nieuwe mogelijkheden. Op 10 februari werd het Burkinese Living Wage fonds feestelijk geïnaugureerd. Twintig inpakmedewerkers van Eosta's mangoleverancier krijgen hulp van het fonds en dat zullen er elk jaar meer worden.

Een korte introductiefilm over dit project

De eerste Living Wage mango’s van Europa
In 2020 introduceerde Eosta de mango’s uit Burkina Faso als eerste versproduct met een Living Wage-inclusieve prijs op de Europese voedingsmarkt. De prijs ligt 10 cent per kilo mango’s hoger; als alle mango’s tegen die prijs verkocht kunnen worden, is dat genoeg om voor alle medewerkers van de Burkinese leverancier de kloof tot Living Wage te dichten. Met name natuurvoedingsklanten bleken bereid mee te doen. Biohof Achleitner in Oostenrijk was het eerste bedrijf dat de Living Wage boodschap omhelsde, en hun consumenten bleken het zeer te waarderen.

Zeven containers Living Wage mango’s
Zo kon Eosta in 2020 en 2021 zeven van de dertig containers mango’s uit Burkina Faso met een Living Wage premie verkopen, wat een premiebedrag van 13.500 euro opleverde. De medewerkers van Fruiteq hebben besloten hiermee een fonds op te zetten waarmee ze zichzelf helpen om hun levensstandaard en mogelijkheden te verbeteren. In eerste instantie worden nu 20 medewerkers aan een microkrediet geholpen. De verwachting is dat de markt voor Living Wage mango’s zal groeien, waarmee het fonds elk jaar groter zal worden en het gat met Living Wage verder gedicht kan worden.

Inkomen voor het hele jaar
Ilboudo Moctar is de voorzitter van de medewerkersstichting die het geld beheert: "Het fonds helpt ons als medewerkers van Fruiteq om een secundair inkomen te genereren, in de negen maanden dat we niet voor Fruiteq werken." Het mangoseizoen duurt namelijk maar drie maanden; in de rest van het jaar zijn de medewerkers van andere inkomsten afhankelijk. Daarom geven de medewerkers er de voorkeur aan om het gespaarde geld (nog) niet als loon uit te betalen. Een fonds heeft als voordeel dat het bedrag in stand blijft en meer mensen geholpen kunnen worden.

QD-manager Gert-Jan Lieffering leidde het project bij Eosta: "Deze feestelijke lancering is een uitnodiging aan onze retailpartners, om mee te doen en te kijken hoe we samen de inkomenskloof kunnen verkleinen. Het is onacceptabel dat we de armoede in stand houden in landen waar we ons voedsel uit importeren. Dus dit is een uitdrukkelijk uitnodiging naar klanten om onze mango's te kopen met een Living Wage premie. In maart krijgen we weer heerlijk biologische mango’s uit Burkina Faso."

De wereld heeft nu Leefbare Lonen nodig
Eosta begon in 2018 met haar eerste Leefbaar Loon pilot in Kenya. Inmiddels is er zowel voor mango's uit Burkina Faso, avocado's uit Kenia en passievruchten uit Peru een concrete aanpak ontwikkeld. Eosta verwacht dat de vraag naar Living Wage producten blijft groeien. Volkert Engelsman, Algemeen Directeur van Eosta: "Bedrijven komen niet meer weg met uitbuiting van arbeiders in verre landen. Vanaf 2023 verplicht de EU grote bedrijven om te rapporteren over hun hun duurzaamheidsimpact. Maar waarom zou je daarop wachten? De wereld heeft nu Leefbare Lonen nodig."

"Dit project is erg belangrijk voor ons"
Stichting IDH (Initiatief Duurzame Handel) is vanaf het begin bij het project betrokken geweest. Sonia Cordera van IDH: "Het project van Eosta is erg belangrijk voor ons, omdat het het eerste Living Wage project is dat werkelijk de vraag aanpakt hoe je de kloof kunt dichten. Het is een complete aanpak en een inspirerend voorbeeld. We hopen dat andere bedrijven in de groente- en fruitsector hier ook mee aan de slag gaan."

Voor meer informatie: https://www.eosta.com/nl en www.natureandmore.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven