Hoe Johnny Dutch consumenten wil verleiden met vegan wereldgerechten

In heel wat huishoudens heerst nog het idee dat een maaltijd uit aardappelen, groenten en vlees moet bestaan, met de nadruk op dat laatste. Meteen ook de reden waarom zoveel vleesvervangers een kopie zijn van het origineel. Johnny Dutch wil een andere weg bewandelen en consumenten verleiden met de lekkerste wereldgerechten in de vorm van powerballs. Vanaf 22 april liggen de Marokkaanse en Mexicaanse varianten bij Ekoplaza en Marqt in Nederland en België en de biologische winkels of natuurvoedingswinkels.

Voor iedereen toegankelijk
John Jehae, zelf al twintig jaar freestyle vegan*, zag de markt gedurende die tijd behoorlijk veranderen. “Als ik destijds in een restaurant aangaf dat ik plantaardig at, kreeg ik spaghetti met wat erwtjes voorgeschoteld, of een salade met een eitje dat ik er zelf uit moest vissen. Nu komt de ene na de andere vleesvervanger op de markt. Alleen zijn grote retailers en bedrijven daarbij gefocust op winstmaximalisatie en volgen ze daarom de plantaardige consumententrends, zodat ze de boot niet missen. Ik vertrek vanuit idealisme en niet vanuit winstmaximalisatie en aandeelhouders-waarde: plantaardig en biologisch eten is gewoon beter voor ons, en daarom moet het voor iedereen toegankelijk zijn. Onze powerballs zijn van nature vrij van soja en gluten, hebben een laag zout- en suikergehalte én zijn een bron van vezels. Bovendien bevatten ze geen e-nummers en zijn ze laag in verzadigd vet. Resultaat? Gebalanceerde voeding, met daarin alles wat een mens nodig heeft, op 100 procent natuurlijke basis.”

De powerballs en de marinade zijn op verschillende manieren te verwerken in een gerecht. Mexicaanse taco's, een bonenschotel en in een wrap.

Het Thaise pakket verwerkt in een pad thai, een groene en een rode curry.

Jarenlange ontwikkeling
Bij de powerballs zit ook een kruidenmix die bestaat uit verse kruiden, afgestemd op de respectieve wereldkeuken. De mix is bedoeld als marinade om de bij te voegen groenten op smaak te brengen en verschilt per variant. Net als de balletjes zelf: zo zijn de bonen in het Thaise pakket Mung-bonen, terwijl de Mexicaanse variant zwarte bonen bevat. Sowieso bestaan alle powerballs uit haver, bonen, groenten, erwtjes en wat fruit. Die laatste twee zorgen voor de zoete toets, want suiker of zoetstof wil John liefst vermijden.

De range telt nog naast de Thaise en Mexicaanse variant die bij Ekoplaza en Marqt in de winkel liggen, nog vier producten: een Marokkaanse, Italiaanse, Indonesische en Indiase versie.

“Perfectie bestaat niet, maar in elk geval wilde ik er zo dichtbij mogelijk komen”, vertelt hij. “Om die reden ben ik enkele jaren bezig geweest met de ontwikkeling. Zo wilde ik alleen werken met biologische ingrediënten en richtte ik me op het biologische verkoopkanaal. Biologische winkels geloven net als hun klanten dat biologische producten beter zijn qua samenstelling én beter zijn voor de natuur. Ze zijn niet altijd de goedkoopste, maar je hebt wél hoogwaardige voeding met goede ingrediënten. Zelf heb ik ook niet op ingrediënten bezuinigd, omdat het me in de eerste plaats niet om financiële, maar om duurzaamheids- en gezondheidswinst gaat.”

*Freestyle betekent voor John zelf improviseren en zoveel als mogelijk vegan eten. Gezellig met vrienden of familie aan tafel zitten is voor hem belangrijker dan strikt vegan zijn.

Voor meer informatie:
John Jehae
Johnny Dutch
john@johnnydutch.nl
www.johnnydutch.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven