Floriade start dagelijks met 'robotshow'

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 vindt in Almere wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 plaats. Dagelijks verzorgt Ulrike Quade Company een speciale show, zo maakt de organisatie bekend. Het gaat om een theaterproductie over de rol van de mens in de toekomstige groene stad. Daarin komen robots voor, net als elders op het terrein.

In het kascomplex The Green House op de Expo hier krijgt de bezoeker inzicht in toekomstige teeltwijzen, zoals een gerobotiseerde vertical farm, plukdrones en andere robots. 

Beeldend theater van Ulrike Quade Company
Ulrike Quade Company brengt een combinatie van beeldende kunst, technologie, dans, performance en muziek, met als grootste gemene deler het gebruik van poppen. “Met figuren- en poppentheater kom je waar de taal niet raakt. In deze productie voor Floriade gebruiken we geen taal; de taal van de beelden komt woordeloos tot zijn recht.” aldus artistiek directeur Ulrike Quade. UQC gaat verder dan het oude ambacht van poppenspel en bespeelt ook hyperrealistisch poppen en hightech exemplaren zoals robots. “Deze mengvorm is uniek en levert verrassende momenten en magie op. Vanuit poëzie en magie maken we met onze voorstellingen nieuwe mens- en wereldbeelden, waarin we de toekomst verkennen.”

Alex en Rocky de robot
De show van UCQ gaat over het lievelingsspeelgoed van Alex: Rocky, de robot. Alex is op zoek naar Rocky. De robot is ervandoor gegaan om het Floriade-park te verkennen. Rocky wordt verliefd op een bloem en neemt langzaam steeds meer menselijke emoties tot zich. Ulrike: “Alex wordt een hele grote pop, van wel 4,5 meter hoog. Het is heel bijzonder om met grote poppen te werken. Rocky lijkt deels robot, deels knuffel. Rocky is het speelgoed van de toekomst. Rocky wordt op afstand bespeeld, waardoor techniek en poppenspel met elkaar versmelten. De bloem wordt vertolkt door een danser. De bij wordt een drone.”

Ulrike heeft een beeldteam samengesteld van poppenmakers, designers, licht en ruimte om deze show in de buitenlucht te creëren. Alex is een creatie van UQC  in samenwerking met Creative Robots, Lisa Konno en MotionFX. Deze 4,5 meter hoge installatie is een samensmelting van robotica, technologie en poppenspel.

Visueel spektakel
“De show is visueel aantrekkelijk, kleurrijk, feestelijk, lief en laagdrempelig; het heeft een emotionele laag en een bescheiden didactische boodschap.” Dat zijn de perfecte elementen voor een dagelijkse show op een wereldexpo volgens Sandra van Beers.

De theatrale verhaallijn voor de dagelijkse show van Ulrike Quade Company en de entree-act is gebaseerd op het sprookje van kunstenaar Abner Preis. Dit sprookje is onderdeel van het kunstwerk ‘From Heavy Metal to Soft Earth: The Robot Who Fell in Love With a Flower’ dat te zien is in het Oerbos – Kunstbos op Floriade Expo 2022. Met de voorstelling Rocky de Robot zet Ulrike Quade Company het onderzoek naar de relatie tussen technologie en theater voort. 

Technologie en theater
Ulrike Quade Company maakt onderdeel uit van een grote en langdurige samenwerking tussen Vrije Universiteit (Amsterdam), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit Utrecht op het gebied van Robotica en Theater. “Met dit innovatietraject brengen we kunst en wetenschap samen. We onderzoeken hoe technologie de mens en het theater beïnvloedt en hoe wij met onze kennis van het ‘bezielen’ van objecten bij kunnen dragen aan de technologische vooruitgang.” aldus Ulrike. “We zijn met deze combinatie van theater, wetenschap en robotica uniek in het theaterlandschap durf ik wel te zeggen!”

Bron: Floriade


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven