Consumentenbond:

'Regels voor claims op voeding te soepel'

Fabrikanten gebruiken te pas en te onpas voedings- en gezondheidsclaims. Hierdoor lijken producten vaak gezonder dan ze daadwerkelijk zijn. De Consumentenbond vindt dit misleidend en is voorstander van strengere regels.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Fabrikanten maken vaak goede sier met vezels in een ongezond koekje of vitamines in mierzoete drankjes. Deze healthwashing zien we bijvoorbeeld bij Van Delft en Sultana die schermen met ijzer, vezels en calcium in hun koekjes. En Aldi en Red Bull leggen graag de nadruk op de vitamines in hun drankjes. Maar voedings- en gezondheidsclaims maken sterk bewerkte snacks en zoete dranken niet plotseling gezond."

Voedingsprofielen in de maak
De Europese Commissie werkt aan voedingsprofielen met grenswaarden voor bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in een product. Zit er meer in, dan mag een fabrikant er geen kreten opzetten om het product een gezonde uitstraling te geven. Dan staan de claims hopelijk alleen op producten die ├ęcht gezond zijn. De Consumentenbond en BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, zijn al jaren voorstander van zulke voedingsprofielen.

Bron: Consumentenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven