Duitsland: 20 procent van de boeren overweegt omschakeling naar biologisch

Uit de huidige economische barometer voor de landbouw, die in opdracht van de Duitse landbouwersbond (DBV) is opgesteld, blijkt dat de belangstelling voor omschakeling op biologische landbouw met 20% is toegenomen. Van deze 20% van de landbouwers die een omschakeling overwegen, kan 18,7% zich voorstellen dat zij omschakelen. 1,3% is vast van plan zich om te schakelen. In Zuid-Duitsland staat maar liefst 27,5% van de landbouwbedrijven open voor omschakeling. Kleinere landbouwbedrijven van minder dan 50 hectare zijn bijzonder geïnteresseerd in biologische landbouw. Voor de respondenten zijn vooral afzetzekerheid, hogere prijzen en betere ondersteuning belangrijk voor een beslissing om over te schakelen.

Aanzienlijke correcties nodig in nationaal strategisch plan
Als de gemiddelde groei van de vraag in de afgelopen tien jaar wordt uitgebreid, zou in de komende tien jaar een aandeel van 20% biologische landbouw worden bereikt. Na een groeispurt in 2020 is de groei van de vraag in 2021 volgens de marktgegevens teruggekeerd naar het middencijfer van de voorgaande jaren. Hoewel er dus reden is voor optimisme aan de vraagzijde, wordt de Duitse biologische landbouw bedreigd door groeiremmers als gevolg van de nationale uitvoering van het landbouwbeleid en de overregulerende EU-wetgeving inzake biologische productie.

De DBV dringt daarom aan op aanzienlijke correcties in het nationale strategische plan van de Duitse regering met betrekking tot het combineren van de nieuwe biologische regelgeving in de eerste pijler met steun voor de biologische landbouw en milieumaatregelen in de landbouw in de tweede pijler. Naast stabiele afzetmogelijkheden is betrouwbare ondersteuning een eerste vereiste voor Duitse landbouwers om te kunnen profiteren van de huidige biologische groei. Ook wordt aangedrongen op een snelle hervorming van de EU-wetgeving inzake biologische landbouw.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven