Embargo voor Europese AGF-producten naar Wit-Rusland kost jaarlijks meer dan € 3 mld

In een brief aan de Europese Commissie van 4 februari heeft Freshfel Europe haar bezorgdheid geuit over de talrijke gevolgen van het Wit-Russische embargo voor AGF-producten. De belangenvereniging drong er bij de EU-autoriteiten op aan stappen te ondernemen om de sector te steunen in deze nieuwe handelsbeperking. De sector is eens te meer de onderhandelingstroef van een geopolitiek geschil.

Het Wit-Russische embargo treft bijna een half miljoen ton van de EU-export en komt bovenop het effect van andere, nog niet herstelde embargo's. Deze handelsbeperkingen vertegenwoordigen een jaarlijks verstorende markt ter waarde van € 3 mld.

Met het begin van het Wit-Rusland-embargo op 1 januari komt ongeveer 400 tot 500.000 ton aan AGF-export op de helling te staan: 300.000 ton uit Polen, 60.000 ton uit Spanje, 35.000 ton uit België, 30.000 ton uit Nederland, 15.000 ton voor Griekenland en 10.000 ton uit Italië. Wit-Rusland is de tweede bestemming voor de export van AGF-producten uit de EU en vertegenwoordigt meer dan 10% van de export van de EU.

Philippe Binard: "Het embargo heeft een handelswaarde van € 250 mln. Dit embargo komt bovenop het nog niet herstelde Russische embargo, dat goed is voor een verlies aan handel ter waarde van
€ 2,5 mld, terwijl het Algerijnse embargo een zakelijk nadeel van € 200 mln vertegenwoordigt. De groenten- en fruitsector wordt gefrustreerd als toeschouwer en onderhandelingstroef in geopolitieke geschillen. In totaal moet jaarlijks voor €3 mld aan AGF-producten worden geherpositioneerd."

Marktdiversificatie is niet eenvoudig en is meestal een langdurig proces. Fruitboomgaarden zijn langetermijninvesteringen en de handelskanalen kunnen niet gemakkelijk worden verlegd. Aanpassing van de teelt aan nieuwe markten, het aanpakken van SPS-belemmeringen en het introduceren van nieuwe langetermijn-marketingstrategieën en promotieactiviteiten maken deel uit van de uitdagingen.

Het Wit-Russische embargo heeft zowel directe als indirecte gevolgen voor Europese telers en marktdeelnemers. Langdurige handels-betrekkingen met Wit-Russische importeurs worden stilgelegd en de instabiliteit van de markt voor specifieke producten en variëteiten heeft gevolgen voor zowel de uitvoer van de EU als de interne markten van de EU.

Bijgevolg roept Freshfel Europe de Europese Commissie op een verscheidenheid aan maatregelen te overwegen om het verbod aan te pakken en alle direct of indirect getroffen belanghebbenden te ondersteunen.

"We hebben vijf verschillende actieterreinen en in totaal 12 maatregelen geïdentificeerd en aan de Europese Commissie voorgelegd waarvoor mechanismen moeten worden ingevoerd. Deze omvatten bijstand voor de marktstabiliteit in de EU, hernieuwde inspanningen om nieuwe markten te openen, specifieke aspecten in verband met het embargo op Belarus en Rusland, alsmede specifieke kwesties in verband met de douaneprocedure voor wederuitvoer en doorvoer," aldus Binard.

Namens de Europese groenten- en fruitsector zullen Freshfel Europe en haar leden de situatie op de voet volgen en constructief met de Europese Commissie samenwerken om deze nieuwe uitdaging voor de markttoegang van de sector het hoofd te bieden.

Voor meer informatie:
Philippe Binard
FRESHFEL EUROPE
+32 277 71580
ph.binard@freshfel.org 
www.freshfel.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven