Jaarrond verse spruiten van eigen teelt bij Van Oers United

"24 miljoen kilo spruiten, meer dan 30 rassen in 16 maten"

Nu het oogstseizoen voor spruiten in Nederland bijna tot een einde komt, treft Van Oers United voorbereidingen om spruiten te gaan oogsten in Marokko. Als enige aanbieder in de EU lukt het Van Oers om te waarborgen dat er het hele jaar door spruiten in de supermarkt liggen. Afgelopen jaar investeerde het bedrijf opnieuw miljoenen euro's in nieuwe technieken, waaronder de aanschaf van robot gestuurde plantmachines, zogenaamde 'sproutcams' en aanpassingen aan de sorteermachine. Samen met de 100% gekoelde, zo kort mogelijke keten, zorgen deze ontwikkelingen ervoor dat Van Oers altijd de best beschikbare kwaliteit spruiten aan winkels kan leveren.240 miljoen borden 
"Jaarlijks teelt Van Oers United voldoende spruiten om 240 miljoen borden te vullen. Deze spruiten vinden hun weg naar keukens in 30 verschillende landen via ruim 200 klanten wereldwijd, waaronder natuurlijk ook Nederland. 50% van de Nederlandse huishoudens koopt regelmatig spruiten. Deze groep eet per persoon gemiddeld 1,4 kilo spruiten per jaar. Dat komt onder andere omdat de smaak al lang niet meer zo bitter is als vroeger", aldus Sjaak van der Waaij, Commercial Manager. Hij verwacht dat spruiten in de toekomst voor meer verschillende toepassingen in de keuken gebruikt zullen worden. Zo mag het snacksegment zich gaan voorbereiden op de komst van spruiten. En dat is goed nieuws, want spruiten bevatten meer vitamine C per kilo dan bijvoorbeeld sinaasappelen.    

Miljoenenprojecten 
De recente investeringen door Van Oers United, ter waarde van ruim 15 miljoen euro, hebben geleid tot een 100% gekoelde ruimte in Dinteloord, een sorteerder die elke spruit scant en sorteert in 12 formaten, 8 verpakkingslijnen waarmee alle verpakkingen gemaakt kunnen worden (bulk, flow, netbalen, microwave en papier), 4 panklare lijnen waarop alle formaten gesneden kunnen worden en een pilot met een zogenaamde ‘sproutcam’ om elke spruit op kwaliteit te kunnen controleren voordat deze verpakt wordt. Van der Waaij licht toe: "Deze pilot was succesvol, de 'sproutcam' zal komend jaar breder worden ingezet." 

Al deze investeringen zorgen ervoor dat Van Oers United tientallen verschillende spruitenrassen kan verwerken, zowel onbewerkt als panklaar. "Het is ons ook gelukt om met deze investeringen verspilling verder te reduceren en kostenefficiëntie in de keten verder te vergroten. Door onze volledige controle van de keten kunnen wij bovendien garanties bieden voor kwaliteit. Wij werken uitsluitend met eigen teelt én teeltpartners, relaties die al 15 jaar bestaan", legt Sjaak uit. “Door de oogst op eigen locaties te verwerken, met een zo kort mogelijke, volledig gekoelde keten, zorgen we voor zo min mogelijk derving op de winkelvloer.”  

Keukenklaar 
Daarbij komt dat Van Oers United een scherp oog heeft voor de wensen van de consument. Er worden meer dan 30 rassen geteeld, om aan de verschillende voorkeuren voor panklare ingrediënten tegemoet te komen. "De grotere spruiten zijn vooral geliefd in de Duitse keukens. Rassen met fijnere maten worden speciaal gekweekt voor de Nederlandse markt. En nieuw zijn de 'sliced sprouts' die speciaal bedoeld zijn om te wokken of te stomen", aldus Van der Waaij. 

Slagkracht
Vanwege het grote areaal (meer dan 1000 ha) en een sorteermachine die 8000 kilo per uur kan verwerken, heeft Van Oers United voldoende commerciële slagkracht voor grote promoties. Ook op het gebied van verpakkingen staat het bedrijf niet stil; nieuwe verpakkingen zoals cellulose netten, biologisch afbreekbare folies en 100% papieren verpakkingen behoren binnenkort tot de mogelijkheden.  

Voor meer informatie:
Yvonne Vanlier
Van Oers United  
+31 (0)880 644 199
yvanlier@vanoersunited.com
www.vanoersunited.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven