Biologische paprika uit Israël zoekt het westwaarts

Tholen - In december verhandelde FruitPro de eerste biologische paprika’s uit Israël. Een unicum voor het handelsbedrijf uit Ridderkerk, dat al weleens wat partijen conventionele paprika’s uit Israël verhandelde, maar niet eerder biologische. Groenten zijn sowieso nieuw voor het bedrijf.  

Dat de stap nu is gezet, komt omdat het bedrijf een dochteronderneming is van Galilee Export, een bekende grote Israëlische AGF-speler. Zij kregen na een samenwerking contact met biologische paprikatelers. Voor Galilee is paprika niet nieuw, maar de export op West-Europa is wel opvallend. Thomas Pos legt medio januari in een interview voor vakblad Primeur uit waarom: “Export van conventionele paprika’s heeft bij Galilee een sterke focus op Rusland en de omliggende landen. Afzet van biologisch product is echter minder eenvoudig in deze regio. De productiekosten bij biologische teelt zijn hoger en dat is moeilijker in de verkoopprijs terug te krijgen daar. In West-Europa gaat dat beter.”

De paprika’s komen vanuit Israël via het Sloveense Koper naar Europa. Lang niet al het product komt naar Nederland. “Om in Europa biologisch product te kunnen verkopen had Galilee Export een Organic gecertificeerd Europees handelsbedrijf nodig. Dat zijn wij. Begin december kregen wij te horen dat er plannen waren voor export van biologische paprika’s, omdat telers het product aanboden. Toen is het snel gegaan, ging de eerste lading al snel de zee op en zijn wij alles gaan inregelen. Sindsdien krijgen wij containers binnen, die wij opslaan bij Cool Control in Maasdijk. Van daaruit wordt het product verkocht, al gaat een deel van de paprika’s ook rechtstreeks vanuit Koper naar klanten. Dan komt het niet naar Nederland. Het transport over zee naar Slovenië duurt vier dagen. Daarna is het product snel bij de klant.”

Meerprijs
Het paprikaseizoen in Israël loopt van december tot pakweg halverwege april. Hoewel FruitPro de smaak inmiddels al goed te pakken heeft en de eerste zendingen goed ontvangen zijn, is het niet direct de bedoeling voortaan jaarrond biologische paprika’s te gaan voeren. “Wij zoeken nu nog niet naar landen voor buiten het Israëlisch seizoen. In ons fruitassortiment hebben we dat aanbod uit andere landen wel. We bieden dat ook tegelijk aan, maar het is uiteraard niet zo dat wij onszelf met ons Israëlische product met product uit andere importlanden beconcurreren.”

De klanten voor biologische paprika’s van FruitPro komen vooral uit de Nederlandse en Duitse groothandel, retail, horeca en foodservice, maar waar zij het product verkopen, dat is Thomas lang niet altijd bekend. “Wel weet ik dat het in West-Europa makkelijker is biologische paprika’s te verkopen dan in het Oosten van Europa. Daar is het prijsverschil met conventioneel product vaker een struikelblok. Ook hier is het soms lastig. Zo waren in week 2 vanwege moeilijkere teeltomstandigheden in Spanje en Marokko de prijzen hoog, maar als de prijzen bij veel aanvoer uit die landen onder druk staan, dan kan de meerprijs voor bio lastig zijn.”

Geen groen
Het areaal biologische paprika’s voor export in Israël bedraagt zo’n vijftig à zestig hectare. De teelt bevindt zich in de Arava-woestijn. Daar zijn veel, vaak kleinschalige familiebedrijven gevestigd in een regio met unieke klimaateigenschappen. De paprika’s uit Israël staan bekend om hun speciale zoete smaak vanwege de overwegend zoute lucht in het gebied, weet Thomas. “Maar ook qua uiterlijk doen de paprika’s het tegenwoordig goed. Waar qua uiterlijk het product vroeger soms nog achterbleef ten opzichte van product uit andere landen, maar compenseerde met de smaak, is dat eerste inmiddels niet meer zo. De kwaliteit is goed.” Toch heeft het product uit Israël het de laatste jaren moeilijk, waardoor het areaal ook krimpt. Thomas wijst op de prijzen in Europa. “Die zijn vaak lager, waardoor telers altijd ook op zoek zijn naar alternatieven.”


Een Israëlische stoplichtverpakking, zonder groen

Die vinden telers in de hoek van de specialties, zoals snackpaprika’s, pepers of zoete puntpaprika’s, al twijfelt Thomas of je al die producten nog wel specialties mag noemen. “Deze producten groeien ook, dus wat is dan nog een niche?” Om zich hoe dan ook te onderscheiden zoeken telers het verder in verpakkingsopties. “Alle telers verpakken zelf. Je ziet hierin veel ontwikkeling. Voorverpakt product is in opkomst. Zo zie je dat zoete puntpaprika’s van het ras Palermo per twee, drie of per elk gewenst gewicht speciaal verpakt worden.” Echte stoplichten maken ze niet. “In Israël telen we geen groen, alleen rood, geel en oranje. Het stoplicht wordt dus nooit groen,” lacht Thomas.

Wisselkoers
Om nog even bij het thema groen te blijven, hoe zit dat met de teelt, is die duurzaam? “Wij zijn wel gewend als onder meer avocadospecialist dat het over waterverbruik gaat. Ook de paprikateelt gebruikt natuurlijk water, maar wel steeds minder. Alles is gelimiteerd tegenwoordig, terwijl ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen daalt. Daarbij speelt het telers in de kaart dat ze in een uniek klimaat telen. De temperaturen vormen als het ware een natuurlijke afweer tegen ziekten en plagen.”

Stoken hoeven de telers in Israël ook niet, hun collega’s hier wel om straks in het Noordwest-Europees seizoen op de markt te komen. Helpt de energiecrisis Israëlische telers nog in de concurrentiestrijd? Thomas betwijfelt het, al komt dat meer door de wisselkoers. “De verwachting is dat de volumes in Noordwest-Europa later pas toenemen. Dat kan een voordeel voor Israël zijn. De slechte wisselkoers van de Israëlische sjekel ten opzichte van de Euro doet dat eventuele voordeeltje echter teniet. De koers is flink gekelderd de afgelopen tijd, op een gegeven moment was de sjekel tientallen procenten minder waard. Op dat moment kun je in een goed seizoen wel meer volumes leveren, maar dat levert de telers dan alsnog niet heel veel meer op. Hun product wordt namelijk niet zestig procent meer waard.”

Ondanks dat nadeel staan bij FruitPro alle seinen op groen om de komende maanden biologische paprika’s op de markt te brengen. Maar wat als de teelt in Israël dit seizoen stopt? “Dan is en blijft fruit onze hoofdfocus, maar we houden de optie open om aansluitend paprika’s van elders te gaan voeren, al zijn we daar nu nog niet mee bezig. Net als dit seizoen kunnen we dan snel schakelen. Ook als er bijvoorbeeld andere biologische groenten uit Israël beschikbaar zouden komen. Het is niet zo dat we momenteel uit een heel breed assortiment kunnen kiezen, maar als het product er in Israël is, dan is het wel in het Westen dat ze het in Israël zoeken. De consument betaalt hier gewoon beter voor biologisch.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Thomas Pos
FruitPro 
t.pos@fruitpro.nl 
www.fruitpro.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven