Melkoverschot vraagt om nieuwe afzetmogelijkheden

Franse spelers creëren biologische melkpoederketen voor chocolade

De biologische melkproductie is in Frankrijk de afgelopen jaren sterk gegroeid, sneller dan de consumptie. Verwacht wordt dat de productie in 2022 een overschot zal vertonen. Na initiatief van de Scop Ethiquable, die onlangs zijn chocoladeproductie naar de Gers in Frankrijk heeft verplaatst, starten drie Franse coöperaties een productieketen voor fair trade en biologisch melkpoeder. De producentenvereniging Biolait, de Scop Ethiquable en Ingredia Prospérité Fermière willen met deze eerste volumes nieuwe afzetmogelijkheden tegen een lonende prijs creëren voor de biologische zuivelsector en bijdragen tot de opbouw daarvan op lange termijn.

Onevenwichtige markt voor biologische melk
Nu de melkvolumes overvloedig zijn en de consumptie vertraagt, maakt de markt voor biologische melk een aanpassingsperiode door. In de komende maanden zal ongeveer 200 miljoen liter worden geproduceerd. Om de inspanningen van de melkveehouders te ondersteunen, is er grote behoefte aan afzetmogelijkheden, maar niet tegen elke prijs. Een stabiele en eerlijke beloning en een verbintenis op lange termijn inzake volumes zijn noodzakelijk.

Biologische en fair trade melk van Franse weiden
Met de opening van de nieuwe chocoladefabriek in augustus 2021 kan de Scop Ethiquable nieuwe verbintenissen formuleren: 100% van de chocolade-ingrediënten zijn Fair Trade en biologisch. Cacao, cacaoboter, rietsuiker, maar ook melkpoeder. De Scop Gersoise, die zich inzet voor de landbouw, heeft een beroep gedaan op de deskundigheid van de producentenvereniging Biolait en de Franse KMO Ingredia, een dochteronderneming van de coöperatie Prospérité Fermière, gevestigd in de Hauts-de-France. De drie organisaties hebben hun kennis gebundeld om de eerste keten van fair trade en biologisch melkpoeder voor chocolade tot stand te brengen.

In de biologische landbouw wordt het overgrote deel van de melk geproduceerd op weidegrond en neemt het volume in het voorjaar sterk toe door de overvloed aan gras. Dit staat bekend als de seizoensgebondenheid van melk: de biologische melkproductie ligt in het voorjaar gemiddeld 30% hoger dan in februari. Het verbruik blijft het hele jaar door stabiel.

Biologische Franse keten
De biologische melk die Ethiquable gebruikt voor de poeder voor de chocoladeproductie, wordt aangekocht onder fairtradevoorwaarden, waardoor één enkele prijs voor het product wordt gegarandeerd. De productie van biologische melk vergt een tijdrovende investering van de producenten, die moet worden ondersteund door een lonende prijs. Eerlijke handel en biologische melk in Frankrijk zijn een manier om ervoor te zorgen dat de melkveehouders een eerlijke beloning krijgen, zodat zij op hun bedrijf duurzame praktijken kunnen toepassen.

Deze sector is gebaseerd op de veeleisende criteria van het label 'biologisch' en 'fair trade' in Frankrijk en op de criteria van Biolait, die verder gaan dan de Europese specificaties inzake biologische landbouw.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven