Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nalinn Larsson (Iberica Fruit):

"In Zweden is er bijna altijd een biologisch alternatief in het AGF-schap"

Het areaal biologische landbouw blijft groeien in de Europese Unie. Volgens statistieken die Eurostat in 2021 deelde – en die naar verwachting deze maand zullen worden bijgewerkt – is het bio-areaal in de EU van 2012 tot 2019 met 45,8% gestegen tot 13,8 miljoen hectare. In 2012 was 5,9% van het totale bruikbare landbouwareaal biologisch, in 2019 was dat 8,5%. Met een aandeel van 17% is Spanje het EU-land met de meeste hectares bio-teelt. Een toenemend aantal bedrijven, zoals Iberica Fruit, draagt bij aan de bevoorrading van biologische groenten en fruit aan het hele continent.


Nalinn Larsson

"Iberica Fruit werd opgericht in 2017. We richten ons op de export van groenten en fruit naar Scandinavië, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland", vertelt Nalinn Larsson, partner van dit in Valencia gevestigde bedrijf. "We werken samen met teeltbedrijven uit heel Spanje, van grote coöperaties tot kleine telers. We helpen hen om hun producten buiten Spanje te verkopen. Ik ben Zweedse en dat helpt toch wel voor de afzet in Scandinavië van de producten van de Spaanse telers met wie we samenwerken."

"We bieden altijd seizoensproducten aan. Momenteel brengen we citrus, de traditionele kasgroenten van Almería, bladgroenten, pompoen en wortelgroenten zoals zoete aardappel, raap, wortel of rode biet op de markt. Naast het conventionele product, leveren we ook biologische groenten en fruit, waarvan de consumptie vooral is toegenomen in het noorden van Europa", zegt Nalinn.

"In Zweden is er in het AGF-schap van de supermarkten bijna altijd een biologisch alternatief voor elk product. Dat zie je in Spanje nog niet, ondanks het feit dat hier steeds meer telers overschakelen op biologische teelt. Het aanbod wordt steeds ruimer. Naast de meer klassieke producten brengen wij bijvoorbeeld ook bijzondere groenten op de markt zoals paarse rapen, gele bieten en Chioggia bieten, die bij de chef-koks zeer in trek zijn omwille van de kleur van de groenten."

"We werken voornamelijk samen met groothandels, die in Scandinavië nog steeds een zeer belangrijke rol spelen", merkt Nalinn op. "In Spanje hebben we natuurlijk het voordeel dat we een heel breed assortiment aan seizoensproducten hebben en dus kunnen we ook gemengde zendingen doen naar onze klanten in Noord-Europa."

"In de zomer hebben de landen waar we ons op focussen voor de afzet hun eigen groenteproductie. Dan leveren we watermeloen, meloen, steenfruit en vervolgens ook druiven." Want naast een hoge gemiddelde consumptie van biologische groenten en fruit, vallen landen als Zweden in de EU op door hun bio-teelt, zo blijkt uit het rapport van Eurostat: het aandeel van bio in de Zweedse groenteteelt bedroeg in 2019 maar liefst 19,4%, de hoogste waarde binnen de EU. In de regio Mellersta Norrland steeg dat cijfer zelfs naar 28% en in Norra Mellansverige naar 29%.

"En in april kan je ons als exposant vinden op de beurs in Berlijn", kondigt Nalinn al aan.

Voor meer informatie:
Nalinn Larsson
Iberica Fruit
C/ de la Universidad n.º 4, pta. 4
46003 Valencia (Spanje)
Tel: +34 960 218 543
info@ibericafruit.com
www.ibericafruit.com

Publicatiedatum: