Sondes in boomgaard als hulpmiddel bij vorstbestrijding

Nu de lente nadert, dreigt ook het gevaar van vorst. Vorstbeveiligings-systemen hebben niet alleen hun waarde bewezen in berggebieden, maar ook het steenfruit in het laagland heeft hier profijt van.

Het beheer van de vorstbestrijding kan niet langer aan het toeval worden overgelaten: het gebruik van bodemsondes kan een waardevol hulpmiddel zijn, vooral om inzicht te krijgen in de stand van de wateraccumulatie in de diepte.

“Een belangrijk aspect is de mogelijkheid om de sondes in de winter te monteren, maar dat is niet gebruikelijk voor alle sondes. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk met traditionele trekspanningsmeters of trekspanningsmeters met een elektrisch vermogen. En omdat zij een waterreservoir hebben, moeten zij in het winterseizoen worden verwijderd om te voorkomen dat zij breken”, legt Emanuele Tavelli van het Italiaanse Winet uit.

“In de praktijk betekent dit dat ik kan overzien wat de situatie is in de verschillende grondlagen op grotere diepte en voorkomen dat met irrigatie wordt begonnen als de grond nog verzadigd is.”

In het geval van meerjarige teelten is het raadzaam de sondes in de winter te installeren, zodat de apparatuur gemakkelijker kan worden opgesteld en de gegevens tijdens het irrigatieseizoen gemakkelijker kunnen worden afgelezen. “Irrigatiebeheer op basis van bewaking van de bodemvochtigheid vereist de vaststelling van comfortdrempels waarmee de gezondheid van de plant kan worden geoptimaliseerd en wateroverschotten en -tekorten kunnen worden vermeden”, zegt Paolo Antini van Sentek.

“De hoogste drempel, Full Point genoemd, kan gemakkelijk worden vastgesteld tijdens de winter als gevolg van de overvloedige regens, die de bodem tot verzadiging brengen. Als gevolg van de diepe drainage zal de maximale vochtigheidsdrempel een referentie zijn voor toekomstige irrigaties.”

V.l.n.r.: Emanuele Grimaldi, Emanuele Tavelli, Mirco Valgiusti, Alessandro Melandri

Er zou extra water worden verspild, omdat het onder de wortels zou weglopen, waardoor ook meststoffen en de energie die nodig is om het systeem te laten werken, zouden worden verspild.

“Wanneer de plant weer begint te groeien, zal het mogelijk zijn de wortels te zien reactiveren en, afhankelijk van de waterstand van de bodem, zal het mogelijk zijn gericht te irrigeren zonder verspilling. Hierdoor kan de teelt worden geoptimaliseerd”, besluit Antini.

Voor meer informatie:
Emanuele Tavelli
Winet 
Via Luciano Lama, 120
47521 Cesena FC - Italië
+39 0547 632982
info@winetsrl.com 
www.winetsrl.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven