Holsto Tuinen & Buitenleven is eerste Skal-gecertificeerde groencentrum van Nederland

"In biologisch groen moet het aanbod leidend zijn"

Tholen - Eind vorig jaar werd Holsto Tuinen & Buitenleven het eerste biologisch gecertificeerde groencentrum van Nederland. "Als je over ons terrein loopt moet je eigenlijk een kenner zijn om te zien hoe uniek het is wat hier staat. Wat wij hier doen, zo'n breed biologisch assortiment aanbieden; er is op dit moment niemand anders in Nederland die dat kan", vertelt Brendan Adams die samen met Evelien van Adrichem eigenaar is van het groencentrum in Olst.

Brendan en Evelien

Vooral in het compleet krijgen van het assortiment gaat heel veel tijd zitten. Bij het Skal-gecertificeerde groencentrum zijn biologische bomen, heesters, rozen, bamboe, kruiden, fruitbomen, klein fruit, bloembollen, grassen, vaste planten en zaden verkrijgbaar. Een compleet pakket dus. Om dit voor elkaar te krijgen gaat Brendan zelf heel veel kwekers af om daar bij in te kopen. "Hiervoor zijn goede contacten essentieel. Het is wel echt een uitdaging om het assortiment bij elkaar te krijgen. Ik ben dagelijks bezig om dit op de rit te houden. Wij kunnen niet zomaar naar de groothandel gaan om inkopen te doen. En we zijn een te kleine partij om afspraken met grote partijen te maken. Daarom moeten we een paar stappen terug in de tijd, door langs de kwekers te gaan. Als je wilt doen wat wij doen, is dit noodzakelijk. Anders kom je er echt niet."

"Aanbod moet leidend zijn"
Het assortiment groeit nog altijd. "Hierin maken we nu behoorlijk wat stappen. Toch willen heel veel mensen specifieke producten, waarvan niet altijd een bio-variant beschikbaar is." Hij is van mening dat er een omslag in denken nodig is. "Als je in groen echt voor duurzaamheid wilt kiezen, moet het aanbod leidend zijn en niet de vraag. Daar proberen wij aandacht voor te vragen. Inmiddels kunnen we het soms ook omdraaien. Wij weten waar vraag naar is vanuit onze klantenkring. Door de goede contacten met kwekers kunnen we hen vragen om bepaalde producten voor ons te gaan kweken."

Toch is zeker nog niet alles mogelijk in Nederland. Brendan: "Een heel groot gat is het eenjarige perkgoed. De vraag is er volgens mij wel, alleen blijft het aanbod achter. Misschien liggen er mogelijkheden in Duitsland. Hier gaan we ons de komende tijd in verdiepen. Ook klimplanten zijn bijvoorbeeld wat moeilijker biologisch te verkrijgen. Hetzelfde geldt voor groenblijvende heesters, daar zou ik nog wat verbreding in willen zien. Daarnaast zitten er in de bomen wat gaten in het aanbod. Verder denk ik dat het meeste wel biologisch te telen is, maar je moet anders naar het product kijken. Biologisch is meestal visueel wat minder aantrekkelijk dan regulier, echter vaak wel een stuk sterker. Sinds we de omslag naar duurzaam gekweekte producten hebben gemaakt is het uitvalspercentage aanzienlijk gedaald."

Drive
Waar komt zijn drive vandaan? "Ergens diep van binnen. Dat moet ook wel, anders lukt het je niet. Ik ben heel duurzaam opgevoed en daardoor is er zeker een zaadje geplant wat er nu uitkomt. In 2015 hebben we het Groencentrum geopend met een paar plantentafels. Dit had nog niks met duurzaamheid te maken. Dit kwam op een gegeven moment wel naar boven en hier zijn we steeds dieper in gerold. Want zeg nou zelf: het is toch heel gek dat we ontzettend veel chemische middelen moeten gebruiken om een plant voor in de tuin te kweken?"

Het certificeringsproces
De stap naar de Skal-certificering zat al een tijdje in de planning. "Nadat we onze webshop om hadden gebouwd hadden we hier een Skal-registratie voor nodig. We verkochten namelijk alleen nog maar beplanting, waarvan een groot deel biologisch. Voor de verkoop online van biologische producten is een registratie verplicht. Hier zijn we mee aan de slag gegaan. En als we het doen, dan moeten we het ook goed doen. Dus wilden we meteen voor een breder certificering gaan. Hiermee laten we zien dat we dit heel serieus nemen als groencentrum." De certificering opent ook zeker nieuwe deuren, meent Brendan. "Twee biologische kwekers namen na de toekenning van ons certificaat zelf contact op. Daardoor komen er binnen afzienbare tijd biologische inheemse planten bij in ons assortiment. We zijn benieuwd wat er nog meer op ons pad komt."

Luchtfoto van het terrein van Holsto Tuinen & Buitenleven

Voor meer informatie:
Brendan Adams
Holsto Tuinen & Buitenleven
Rijksstraatweg 12A
8121 PD Olst
0570 597846
06 45066511
info@holstotuinen.nl 
www.holstotuinen.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven