Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Derde plaats voor PaperWise in KVK Innovatie Top 100

Het Gelderse Grown.bio met het groene piepschuim is de winnaar van de 16e KVK Innovatie Top 100. Maar ook de 99 andere innovatieve bedrijven mogen terecht trots zijn op de plek die is veroverd. Op de 3e plaats is PaperWise uit Weert geëindigd. PaperWise heeft de grondstof voor papier verduurzaamd en gebruikt daar landbouwafval voor.

PaperWise-papier is een nieuw soort papier en karton dat gemaakt wordt van de stengels en bladeren die overblijven na de oogst. Bij verwerking van gewassen, zoals rijst, graan, maïs en suikerriet, blijft 80 procent van de plant in de vorm van stengels en bladeren onbenut. Wereldwijd komen er dus jaarlijks miljarden tonnen van dit landbouwafval beschikbaar. Nu wordt het overgrote deel verbrand. In Europa in biomassacentrales en in ontwikkelingslanden in de openlucht.

Peter van Rosmalen, oprichter PaperWise

Ondertussen worden heel veel bomen gekapt om papier en karton te maken. Alleen al de Europese markt heeft een waarde van 100 miljard dollar. De helft is gerecycled papier, de andere helft komt nog altijd uit plantagebossen. De kap gaat ten koste van de biodiversiteit, CO2-opslag en zuivere lucht. PaperWise ziet in landbouwafval daarom een logisch alternatief. De milieu-impact is 47 procent lager dan bij papier van bomen en ook nog 29 procent lager dan van gerecycled papier. Bovendien is het CO2-neutraal.

Het is een nieuwe generatie milieuvriendelijk, sociaal verantwoord papier en karton voor kantoor, drukwerk en verpakkingen. Groener kan bijna niet. PaperWise wil daarom met onder andere (milieu)keurmerken (FSC, WWF) in gesprek om te zorgen dat landbouwafval de nieuwe standaard voor kwaliteitspapier wordt.

Over de KVK Innovatie Top 100
De KVK Innovatie Top 100 geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de creatieve sector (23 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie (13) en de zorgsector (13). Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de samenleving en branche, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

Naast PaperWise staan er nog meer voor de bio-branche interessante duurzame initiatieven in de KVK Innovatie Top 100. Klik hier om de volledige top 100 te bekijken

Voor meer informatie: www.kvkinnovatietop100.nl en www.paperwise.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven