Varkensboer Gerco Thijsen:

"Het eerste volledige jaar dat we biologisch zijn"

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een nieuw en fris begin. Ook voor de familie Thijsen. 2022 zal voor hen de boeken ingaan als het eerste volledige kalenderjaar waarin hun varkensboerderij biologisch is. Na drie jaar voorbereiden en verbouwen groeien de biggen er sinds vorig jaar biologisch op. Dit jaar zetten ze de puntjes op de i. Deze reportage is gepubliceerd op de website van De Groene Weg.

De boerderij in het Gelderse Rietmolen is een echt familiebedrijf. "We werken hier met z'n zessen", vertelt de 18-jarige Michelle. "Mijn vader Gerco runt de boerderij fulltime. En ik spring bij waar nodig, samen met mijn moeder Estelle, opa Jan en zusjes Linette en Kylene." Al sinds haar jongste jaren liep Michelle met haar ouders mee de stallen in. "Toen ik 14 was, sprak ik naar mijn vader en moeder uit dat ik het in de toekomst ook zie zitten. Maar daarvoor was wél een toekomstbestendige boerderij nodig."

Opschalen of omschakelen
Rond dezelfde tijd werd de regelgeving aangescherpt en kwamen vader Gerco en moeder Estelle voor de keuze te staan om meer varkens te houden óf dure luchtwassers aan te schaffen. "Dat zagen we niet zitten. We dachten dat dit ook wel anders kon", vertelt Gerco. Via via kwam het gezin in contact met iemand van De Groene Weg. "We hebben bij een aantal biologische boeren gekeken om te bepalen of dit ook wat voor ons was. Eigenlijk waren we daar snel over uit. Meer ruimte én volop buitenlucht voor de varkens… het sprak ons enorm aan."

Pluspunten van biologisch
Een verbouwing volgde. "We hebben een nieuwe schuur gebouwd en een bestaande schuur verlengd met dertig meter. Best een grote klus! Maar het ging allemaal redelijk snel. Vorig jaar zomer leverden we onze eerste biologische varkens af." Inmiddels kan de familie zeggen dat ze heel blij zijn met de keuze. "Biologisch is een prachtige manier van boeren. We houden minder dieren en daarom hebben we meer aandacht voor de varkens. Ik merk echt dat we een betere band met ze hebben. En we zijn zelf ook meer in de buitenlucht. Dat is ook zeker een pluspunt."

Focus op de boerderij
Voor Gerco betekende de omschakeling nog een extra verandering. "Ik heb dertig jaar op de trekker gezeten bij een loonbedrijf en hield hobbymatig varkens. Maar toen we omschakelden, heb ik mijn baan opgezegd. Nu richt ik me volledig op onze boerderij. Daar geniet ik ontzettend van", vertelt hij. Ook Michelle hoopt in de toekomst volledig biologisch te kunnen boeren op het bedrijf van haar ouders. "Ik zit nu in het tweede jaar van de opleiding Veehouderij. Over een jaar heb ik als het goed is m'n diploma op zak en kan ik meer op de boerderij aan het werk."

Naar Canada
Maar voor Michelle staat er eerst nog wat anders op de planning. "In de zomer vertrek ik voor 10 weken naar Canada. Daar ga ik stage lopen bij een akkerbouwer. Da’s wel even wat anders dan een biologisch varkensbedrijf, maar daarom juist ook interessant om mijn kennis te verbreden." De jonge boerin is van plan om daar de omgeving te ontdekken. "De akkers zijn daar vele malen groter dan hier, dus ik zal er veel buiten te vinden zijn. Ik ben benieuwd hoe het er daar in de boerensector aan toe gaat."

Plannen voor komend jaar
En de boerderij in Rietmolen? Daar gaan de zaken natuurlijk gewoon door. "We zijn dit jaar nog druk met het afwerken van de bouw, zoals het straatwerk op het erf bijvoorbeeld", vertelt Gerco. "Daarnaast willen we het bedrijf verder optimaliseren. Kijken wat we beter kunnen doen. We zijn heel tevreden hoe het loopt, maar we zetten ook graag een stapje extra voor de dieren en de natuur. Het eerste volledige jaar dat we biologisch zijn; ik heb er onwijs veel zin in!"

Voor meer informatie: www.landbouwbedrijfthijsen.nl 

Bron: De Groene Weg


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven