Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KNMvD pleit voor snelle start vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep

De afgelopen jaren is het aantal uitbraken van vogelgriep (aviaire influenza) op pluimveebedrijven in Europa sterk toegenomen. Er is haast sprake van een endemische situatie en de huidige bestrijdingsmaatregelen zijn niet meer afdoende. Dankzij adequaat handelen van verschillende partijen zoals de pluimveesector, overheid en pluimveedierenartsen zijn vogelgriepbesmettingen tot nu toe tijdig op individuele bedrijven vastgesteld. Maar strenge maatregelen in combinatie met het langdurig ophokken van pluimvee voorkomen niet dat er jaarlijks honderdduizenden dieren op besmette en verdachte bedrijven geruimd moeten worden.

De KNMvD (een vereniging voor en door dierenartsen) pleit er daarom voor zo snel mogelijk te starten met het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep.

Handel in gevaccineerd pluimvee
Door handelsbeperkingen voor (producten van) gevaccineerde dieren en door het ontbreken van een geregistreerd vaccin, wordt er op dit moment nog geen gebruikt gemaakt van vaccinatie tegen vogelgriep. Deze handelsbeperkingen staan een snelle introductie van een vaccin in de weg. Samen met de andere EU-landen moet hier zo snel mogelijk een oplossing voor gevonden worden.

Aanvullend onderzoek nodig
Over het gebruik van de huidige beschikbare vaccins is in veldsituaties nog onvoldoende kennis, met name of het vaccin de virusspreiding en uitbraken kan voorkomen. Een vogelgriepvaccin moet werkzaam zijn tegen de huidige circulerende influenza-stammen en zal snel moeten worden aangepast als het virus evolueert. Om de effectiviteit van de huidige en toekomstige vogelgriepvaccins te testen in experimentele studies en onder veldsituaties is aanvullend onderzoek nodig.

Aanvullende maatregelen
Naast vaccinatie is het verstandig om aandacht te blijven houden voor meerdere aanvullende maatregelen ter voorkoming van aviaire influenza uitbraken. Denk hierbij aan het verhogen van de bioveiligheid en bezoekersverboden in pluimveeverblijven.

Klik hier om het KNMvD standpunt Vaccineren tegen Aviaire Influenza te lezen.

Publicatiedatum: