J. Antonio Alconchel, CEO van Alcoaxarquía (Spanje)

"In januari hebben we 12% meer bio-avocado’s afgezet"

In de laatste week van januari is de vraag naar Spaanse biologische avocado's gedaald, maar de maand februari begint met iets meer stabiliteit in de afzet. In het huidige Hass-avocadoseizoen zijn de gemiddelde opbrengsten per hectare iets lager dan vorig jaar en is er een overvloed aan kleine maten. De algehele beschikbaarheid blijft wel toenemen doordat er nog steeds nieuwe percelen in productie komen.

"We hebben 2021 afgesloten met 36% meer kilo’s in vergelijking met het voorgaande jaar. En in januari hebben we voorlopig een stijging van 12% verwezenlijkt", zegt José Antonio Alconchel, CEO van Alcoaxarquía, een bedrijf uit de provincie Málaga dat biologische avocado, mango en citrus teelt en afzet en dat ook eigen teelt heeft in Peru.

Januari was een gecompliceerde maand vanwege corona. "Veel arbeiders zijn ziek uitgevallen. We hebben veel stress gekend, maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd al onze klanten te bedienen. De situatie is ondertussen veel verbeterd", vertelt hij.

Hoewel de afzet van biologische avocado's begin januari erg goed was, liep de verkoop tegen het einde van de maand eerder stroef. "Ook dat is aan het veranderen en we zien al meer stabiliteit in de bestellingen."

"Over het algemeen zijn er dit jaar zo'n 20-25% meer kleine maten en dat is vooral van invloed op de afzet van conventionele avocado's, aangezien bepaalde verkoopkanalen enkel grote maten willen. De verkoopprijzen voor Spaanse biologische avocado's liggen tot nu toe ongeveer 10% lager dan vorig jaar, zo’n 1 euro minder per doos. Dit seizoen zijn ook de productiekosten flink gestegen, maar al met al zijn de winstmarges in deze sector nog steeds behoorlijk", legt hij uit.

Op dit moment domineert het Spaanse product de aanvoer van biologische avocado’s op de Europese markt. "In het bio-segment hebben we weinig concurrentie, in tegenstelling tot het conventionele product. Ook Marokko heeft bio-avocodo, maar markten zoals Spanje, Frankrijk of Duitsland geven de voorkeur aan het Spaanse fruit vanwege de kwaliteit en de smaak. Andere markten kijken dan weer meer naar de prijs. Over ongeveer twee weken daalt de beschikbaarheid van Peruaanse avocado's en in april zullen de eerste aankomsten uit Kenia plaatsvinden. En wij ronden ons seizoen af in mei."

Voor meer informatie:
José Antonio Alconchel 
Alcoaxarquía
+34 607396517
joseantonio@alcoaxarquia.es 
www.alcoaxarquia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven