De 7 belangrijkste producten op een rij

Tomaat aan de leiding van biologische kasteelt Andalusië

Tomaat blijft bovenaan de lijst prijken van de belangrijkste Andalusische biologische groente- en fruitsoorten uit beschermde teelt. Volgens gegevens gepubliceerd door het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten was tomaat in 2020/21 goed voor 29% van het volume en 38% van de waarde van de 7 belangrijkste biologische kasgewassen in het Zuid-Spaanse gewest.

Toch benadrukt de organisatie dat biologische tomaat terrein prijsgeeft in vergelijking met vorig seizoen: 8% in volume en iets minder dan 7% in waarde. Cherrytomaat palmde vorig seizoen 49% in van het marktaandeel van alle biologische tomaten uit de Andalusische kassen.

Het op één na meest geteelde product was watermeloen, met een aandeel van 21% van de biologische producten in de Andalusische kassen. Qua waarde bezet het evenwel slechts de vijfde plaats (9% van het totaal). Er werden 53% meer kilo’s op de markt gebracht in vergelijking met 2019/2020. Mini-watermeloen, en met name de gestreepte versie, spande de kroon met 73% van alle biologische watermeloenen die de Andalusische kassector op de markt bracht in 2020/2021.

Met 18% van het volume en 19% van de totale waarde staat de biologische komkommer op respectievelijk de derde en tweede plaats in de lijst. In 2020/21 werd er 5,6% meer van afgezet dan in het voorgaande seizoen. Vrijwel alle biologische productie betrof komkommers.

Courgette vertegenwoordigde 14% van het volume en 11% van de waarde van de biologische kasgroenteteelt. Dat is goed voor een vierde plaats. Vooral groene courgette wordt biologisch geteeld in de kassen van Andalusië.

Op de vijfde plaats staat paprika, althans in volume, want qua waarde doet het twee plaatsen beter. Paprika heeft een aandeel van 12% in volume en 19% in waarde.

Driekwart van die productie wordt ingenomen door het ras California. En binnen de California-groep was rood goed voor 64%, geel voor 26% en groen voor 10%. Puntpaprika’s namen de rest voor hun rekening.

De teelt van biologische California-paprika’s nam met 23% toe ten opzichte van het voorgaande seizoen, als gevolg van "de toename van het biologische areaal en de beslissing van sommige telers om van tomatenteelt over te schakelen op paprika."

Op de zesde plaats vinden we aubergine, met een aandeel van 4% in volume en waarde. Van deze groentesoort werden lange zwarte aubergines het meest biologisch geteeld.

Op de zevende en laatste positie bengelt de boon, met 0,5% van het volume en 1% van de totale waarde.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven