Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Victor Monster, Liquidseal:

"Laten we er alsjeblieft voor zorgen dat we het eten dat we produceren ook consumeren"

Tholen - Een coating op basis van plantaardige componenten maakt kwetsbare biologische mango's, citrus, papaja's en avocado's langer houdbaar. Als het aan Liquidseal ligt, wordt die toepassing voor nog veel meer groenten en fruit mogelijk. Komkommers bijvoorbeeld. Maar dat is vooralsnog niet mogelijk in Europa.

Victor Monster startte samen met drie vrienden in 2005 met Liquidseal. In de beginjaren richtte men zich op de coating van leliebollen en daarna waren het rozen die dankzij de techniek langer houdbaar werden gemaakt en werden beschermd tegen botrytis. Ondertussen werd er hard aan gewerkt om ook formules te ontwikkelen om voedsel langer houdbaar te maken. Eind 2019 volgde de eerste marktintroductie.

Liquidseal werkt op basis van platform technologie. Voor elk product is er een apart recept. "Elk product heeft namelijk een eigen verdamping en CO2-zuurstofuitwisseling. Om dat te beïnvloeden moet je werken met productspecifieke formules voor elk type fruit", legt Victor uit.

Biologisch
Dankzij een Kiwa-certificering kan Liquidseal ook worden toegepast op biologisch fruit. "Biologische producten zijn meestal veel kwetsbaarder dan conventioneel geteeld fruit. Dat betekent een hoog percentage voedselverspilling in de leveringsketen. Met Liquidseal zetten we ons in voor behoud van kwaliteit. Het is onze missie om voedselverspilling tegen te gaan, en om ons steentje bij te dragen om het percentage van afval terug te dringen."

Juist nu is het volgens Victor van belang dat biologisch fruit langer houdbaar kan worden gemaakt dankzij Liquidseal. "De consument wil meer biologisch geteeld fruit, maar wil daarnaast ook minder plastic verpakking. Dat laatste wordt sterk gestimuleerd vanuit de wetgeving. Bijvoorbeeld in Frankrijk, waar sinds 1 januari 2022 een plasticverbod geldt voor AGF-producten en in het Verenigd Koninkrijk waar men belastingverhoging in gedachten heeft voor plastic verpakkingen. Door dat alles krijgen we automatisch meer vragen of wij een oplossing kunnen bieden." 

De oplossing werd aan een panel van consumenten voorgelegd. "De reacties zijn, gezien de wetenschap dat het plastic terugdringt en dat het biologisch afbreekbaar en composteerbaar is, heel positief", vertelt Victor. Iedere supermarkt bepaalt trouwens voor zichzelf of de consumenten erover worden geïnformeerd. Liquidseal ontwikkelde voor een webwinkel bijvoorbeeld een QR-code waardoor de consumenten meer informatie kunnen vinden.

Meer mogelijk in Amerika
Liquidseal is in Europa te vinden op mango, avocado, papaja, citrus en meloen. Banaan zal binnenkort volgen. De coating is in principe eetbaar. Het is toegelaten in de EU als food additive en heeft daarom een E-nummer. In de regel hoef je de coating niet af te wassen.  Echter zijn er in de Verenigde Staten meer mogelijkheden. "Dat heeft ermee te maken dat het gebruik van coatings in de EU alleen toegestaan is voor fruit met een schil die niet gegeten wordt. Wij maken gebruik van plant based componenten en toch mogen we geen komkommers behandelen met de coating. Terwijl we hebben bewezen dat dat wel kan."

Met die beperking is Victor het niet eens. "Europa heeft een Green Deal met doelen geformuleerd. Je kunt wel zeggen dat we af moeten van plastic verpakkingen, maar als het resultaat daarvan is dat er bijvoorbeeld 40 procent meer voedsel verloren gaat, schiet je je doel voorbij. Laten we er alsjeblieft voor zorgen dat we het eten dat we produceren ook consumeren. Dan moeten dit soort duurzame oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan, een kans krijgen. Als je kijkt naar de groeiende wereldbevolking is het zinvol om na te denken over hoe we met onze resources omgaan. Mensen moeten ervan bewust zijn dat de wereldbevolking in rap tempo naar de 10 miljard mensen groeit en dat wij met een oplossing moeten komen hoe we die gaan voeden", besluit hij. 

Voor meer informatie:
Victor Monster
Liquidseal Fruits 
+31 (0)71 3014314 
info@liquidseal.nl
www.liquidseal.nl