Samenwerking tussen De Hobbit en Arvesta

Een lokale keten van sojaboon naar spreads en vleesvervangers

Dat biologische soja lokaal geteeld en verwerkt kan worden in veganistische voeding, toont de succesvolle samenwerking tussen landbouwexpert Arvesta, de Belgische voedingsproducent De Hobbit en 3 Waalse landbouwers aan. Op die manier wordt er een duurzame lokale keten opgezet met spreads en vleesvervangers als resultaat. 

Arvesta is reeds een aantal jaren actief in het telen van conventionele en biologische soja op Belgische bodem en zorgt er samen met een aantal landbouwers voor dat De Hobbit gebruik kan maken van lokaal geteelde sojabonen. Na enkele jaren van piloot testen is het eerste jaar van opschaling van de biologische sojateelt een succes.

SimonEyers, Business Development Manager Arvesta: "Door kennisdeling en goede teeltopvolging zijn we er het afgelopen najaar voor het eerst in geslaagd om samen met de deelnemende landbouwers 20 hectare biologische soja van goede kwaliteit te produceren die voldoet aan de eisen van De Hobbit. Bovendien is dit ook een rendabele teelt voor de landbouwer die een eerlijke prijs krijgt voor zijn lokaal geteeld product. Dankzij de samenwerking doorheen de keten met De Hobbit is het ons gelukt om met wederzijds begrip voor de uitdagingen die er zijn, de waarde van dit lokaal geteelde product tot bij de consument te brengen."

Astrid Dossche CEO - De Hobbit: "In een project stappen om samen te onderzoeken of Belgische soja rechtstreeks kan verwerkt werden in onze producten, past voor 100% in onze missie. Voor De Hobbit is een transparante voedselketen absoluut essentieel. Aangezien we de pionier zijn op het gebied van de productie van op soja gebaseerde vleesvervangers (tempeh en tofu) zijn we er bijzonder trots op dat de eerste testen goed zijn verlopen en dat we de telers kunnen tonen wat wij met hun soja kunnen doen."

Duurzaamheid en traceerbaarheid
Deze samenwerking met Arvesta maakt dat De Hobbit steeds zicht heeft op de oorsprong van de sojabonen en dit tijdens elke stap van het productieproces. Bij De Hobbit staan duurzaamheid en innovatie immers centraal doorheen het hele assortiment producten en op deze manier kan dit gegarandeerd worden aan de consumenten.

Opschalen biologische sojaproductie in België
Naar de toekomst toe hebben zowel De Hobbit, Arvesta als de landbouwers zich het doel gesteld om het volume Belgische bio-soja te vergroten tot 100 hectare zodat op lange termijn 50% van het sojavolume van De Hobbit van Belgische oorsprong zal zijn. Kortom: een echt Belgisch Farm to Fork-verhaal.

Voor meer informatie: www.hobbit.be en www.arvesta.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven