Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Webinar Natexpo

De waarde van een biologisch keurmerk onder de loep genomen

Als gevolg van een groeiend aantal keurmerken en de steeds sterker wordende vraag vanuit consumenten die zich afvragen wat op dit moment de waarde van een biologisch keurmerk is, luidde de centrale vraag tijdens de eerste Natexpo Webinar van seizoen 2 als volgt: 'Biologisch geteeld is een eerste vereiste, hoe nu verder?' De webinar vond plaats op dinsdag 25 januari 2022. 

De complementariteit van de kwaliteitskeurmerken
Volgens Blaise Desbordes, algemeen directeur van Max Havelaar Frankrijk, hebben de kwaliteitskeurmerken een cumulatief effect. "Biologisch telen is geen vereiste, want daar gaat het niet eens om. Waar het om gaat is dat we zowel de teler als het milieu beschermen. Alle partners die voor een fairtrade-keurmerk kiezen, kunnen het traject van duurzaamheid samenstellen dat hun voorkeur geniet. Ze kunnen bijvoorbeeld beginnen met een bio-keurmerk en dit daarna uitbreiden met een fairtrade-certificaat, om zo voor complementariteit te kunnen zorgen. Er zijn tal van mogelijkheden."

Impuls
Inspelen op de behoeften van consumenten die willen dat de Made in France-producten biologisch worden geteeld, daar gaat het om. Adrien Petit, directeur van Cluster Bio (Auvergne-Rhône-Alpes) vindt dat biologisch telen sommige sectoren de mogelijkheid biedt te herlokaliseren. "Sommige sectoren hebben dankzij het feit dat ze biologisch zijn gaan telen een impuls gekregen. Voorheen was er het zeer strikte BOB-, AOC-systeem, maar dankzij de opgestelde specificaties is de biologische land- en tuinbouw erin geslaagd bepaalde sectoren nieuw leven in te blazen."

Biologisch telen benadeeld door de veelheid aan keurmerken
Biologisch telen, gewasmiddelenvrij en residuvrij, beredeneerd, duurzaam of een nieuwe vorm van landbouw... Het wordt voor het biologische keurmerk steeds moeilijker om zich te positioneren tussen het groeiende aantal keurmerken. En wat is dan de waarde van zo’n keurmerk? "Het is erg ingewikkeld om overzicht te houden, consumenten zijn wat de keurmerken betreft de weg kwijt", vertelt Sébastien Loctin, oprichter van Biofuture. "Waar hebben we het eigenlijk over als het gaat om de impact op het teeltproces en het milieu? Er is momenteel echt nog sprake van een probleem rondom de regelgeving en de harmonisatie van de informatie."

Voor meer informatie: www.natexpo.com