Webinar voor Nederlandse bedrijven met interesse in Wallonië en Luxemburg

Op 10 februari organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een webinar voor Nederlandse bedrijven, zowel grote als MKB-bedrijven en start-ups, die graag zaken willen doen met België en Luxemburg op het gebied van biologische voedingsmiddelen. 

Biologische sector in Wallonië
België is onze tweede exportmarkt. 12% van de Nederlandse agrifood-export gaat naar onze zuiderburen. Van de Waalse landbouwbedrijven is 15% biologisch, veel meer dan in Nederland. De bio-bestedingen per hoofd van de bevolking liggen zo'n 20% hoger dan in Nederland. De Walen kiezen dus graag voor bio. De overheid volgt deze trend en voert een stimulerend beleid.

Biologische sector in Luxemburg
Luxemburg heeft een stabiele economie, een van het hoogste bruto binnenlands product (bbp) ter wereld, hoge inkomens, bovengemiddelde koopkracht, lage werkloosheid, een aantrekkelijk fiscaal klimaat en een positieve importbalans.

De import uit Nederland van groenten, verwerkte voeding en dranken, is tussen 2015 en 2019 met 35% toegenomen. De consumentenprijzen liggen in Luxemburg hoger dan het EU gemiddelde. De voedingsmiddelensector groeit enorm en ook de bio-bestedingen zijn hoog.

Kansen voor Nederlandse ondernemers
Uiteraard zijn er nog uitdagingen, denk aan productiekennis en ketenorganisatie. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven.

Voor Wallonië zijn dat het stimulerend overheidsbeleid; een grotere vraag dan in Nederland; goede infrastructuur met actieve Nederlandse groothandel en de beurzen, BioXpo op 27 en 28 maart in Brussel en Valeriane van 2 t/m 4 september 2022 in Namen.

Voor Luxemburg zijn de kansen het hoog besteedbaar inkomen; het feit dat het bewustzijn blijft groeien, dat er steeds meer import nodig is en de sterk stijgende uitgaven aan de horeca.

Marktrapporten
De Nederlandse ambassade in Brussel heeft een studie afgerond over de ontwikkelingen en kansen op het gebied van biologische landbouw in Wallonië en Luxemburg. De studie werd gecombineerd met inzichten die zijn opgedaan tijdens gesprekken met lokale stakeholders (sectororganisatie, groothandels, bio-supers). De 2 marktdossiers worden na afloop van het webinar gedeeld met de deelnemers.

Klik hier voor informatie over het programma en om aan te melden.

Bron: RVO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven