Warmonderhofdocent Joke Bloksma keynote speaker over gewaskwaliteit op internationale BD-conferentie

Warmonderhofdocent Joke Bloksma is op 3 februari één van de keynote speakers op de internationale Biodynamische landbouwconferentie in het Zwitserse Dornach. De hele conferentie is gewijd aan het thema gewaskwaliteit. Jongeren kunnen zich met korting inschrijven.

Bloksma spreekt er over het telen van vitale gewassen. In een tijd waarin steeds meer boeren omschakelen naar biodynamisch, en consumenten een steeds grotere waardering laten zien voor producten van biodynamische kwaliteit, rijst de vraag: hoe kunnen we die kwaliteit waarnemen en hoe kunnen telers die bewerkstelligen in hun gewassen? Jaarlijks is de Landbouwconferentie een levendige bijeenkomst met een kleine duizend biodynamische boeren en boerinnen uit de hele wereld die vier dagen samenkomen in Zwitserland. De conferentie wordt gehouden van 2 tot en met 5 februari en is wegens Corona alleen online te bezoeken.

Telen met kwaliteit ook in leerplan
Kwaliteit is altijd een belangrijk onderwerp geweest voor de biodynamische landbouwbeweging, want voedsel moet goed smaken en het moet onze gezondheid en ons welbevinden ondersteunen. Maar wat betekent biodynamische kwaliteit? Hoe ontstaat en ontwikkelt die zich? En hoe neem je die waar?

Bloksma is docent op Aeres MBO Dronten Warmonderhof en ze is voormalig onderzoeker van het Louis Bolk Instituut. Ze richt zich in haar lezing specifiek op de manier waarop je als teler productkwaliteit kunt bereiken. Daarbij baseert ze zich op het Model voor vitale kwaliteit dat zij in haar tijd bij het Louis Bolk Instituut ontwikkelde samen met internationale partners. Dit model is toepasbaar op zowel plant- als dierproductie. Het maakt ook deel uit van het leerplan op Aeres MBO Dronten Warmonderhof.

Bloksma: "Het begrip vitaliteit wordt niet door iedereen op dezelfde manier gebruikt. In ons vitaliteitsmodel hebben wij het gedefinieerd als: de juiste middenweg tussen groeikracht en differentiatie van het gewas. Het is de kunst, als teler de middenweg tussen deze twee te bewandelen, want in die middenweg komen goede smaak, weerbaarheid tegen ziekten en plagen, en gezonde inhoudsstoffen bij elkaar."

Bio-kristallisatie
De teler heeft verschillende methoden tot zijn beschikking om de vitaliteit van de plant zo groot mogelijk te krijgen, vertelt Bloksma. Het waarnemen van de vorm en groei van het gewas is daarbij de belangrijkste. De handel en de consument, die slechts het eindproduct tot hun beschikking hebben, gebruiken allerlei analyses om kwaliteit te herkennen. Bloksma verwijst naar de methode van bio-kristallisatie. Dit is een werkwijze waarbij aan koperchloride een kleine hoeveelheid plantextract wordt toegevoegd. Na verdamping op een kristallisatieschaaltje is een kristallisatiebeeld te zien dat een kwalitatieve indruk geeft van de vitaliteit van het onderzochte product. "Interessant is de overeenkomst tussen de beweging en vorm, ofwel 'het gebaar', dat het gewas maakt tijdens de teelt, en de kristallisatiebeelden die via bio-kristallisatie worden verkregen", aldus Bloksma.

Gelardeerd met vele voorbeelden en enkele oefeningen om ‘het gebaar’ van de plant goed waar te nemen, toont zij in haar lezing aan hoe belangrijk het is dat de teelt langzaam mag plaatsvinden. "Opgejutte gewassen komen niet tot vitaliteit omdat ze niet tot de gewenste differentiatie kunnen komen. Dat is juist van belang voor de optimale verhouding tussen smaak, weerbaarheid en gezonde inhoudsstoffen."

Programma en korting
De lezing van Joke Bloksma wordt live uitgezonden vanuit Warmonderhof op donderdag 3 februari van 9.15 tot 10.00 uur. Jongeren krijgen flinke korting op een kaartje. Joke Bloksma geeft de lezing in het Engels en het verhaal zal simultaan vertaald worden in het Duits, Spaans, Italiaans en Frans.

Klik hier voor de themaomschrijving en hier voor het programma en tickets.

Boek en Nederlandse lezing
In het boek Barstensvol Leven is van de hand van Joke Bloksma een hoofdstuk over dit thema opgenomen. Op de Winterconferentie van de Biodynamische vereniging op 26 februari op Warmonderhof, vertelt Joke Bloksma een vergelijkbaar verhaal in het Nederlands. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven