Ruud Hendriks:

"Stikstofbehoefte dekken kan met combinatie van vlinderbloemigen en menselijke mest"

In één van de Biokennisweek-workshops werd onder de loep genomen hoe de stikstofbehoefte in de landbouw kan worden ingevuld met vlinderbloemigen. Journalist Jorg Tönjes luisterde mee en beschrijft op TopBodem hoe de stikstofbehoefte van een hectare akkerbouwgewassen gedekt kan worden met de teelt van vlinderbloemige groenbemesters aangevuld met de ‘mest’ van 25 mensen.

De workshop werd georganiseerd door BioAcademy partners Warmonderhof Opleidingen en Biologisch Netwerk, in samenwerking met SPNA Proefbedrijf Kollumerwaard en BakkerBio. In de workshop delen de betrokkenen dat er op basis van vlinderbloemigen al veel stikstof in het bouwplan te brengen is.

Ruud Hendriks, docent aan de biologische landbouwopleiding Warmonderhof liet zien dat de bestaande landbouw nog de gewoonte heeft slechts een marginale bijdrage aan de stikstofbehoefte uit stikstofbindende gewassen en groenbemesters te halen. Als ze dit flink opschroeven én in de toekomst daar menselijke mest (humest) bij gaan gebruiken kan het in theorie mogelijk zijn om de stikstofbehoefte van alle Nederlandse akkerbouwbedrijven te dekken. Geert-Jan van der Burgt heeft met het project Planty Organic op proefbedrijf Kollumerwaard tien jaar ervaring opgedaan met het maximaliseren van stikstof uit vlinderbloemigen, zonder kunstmest en dierlijke meststoffen te gebruiken en zonder bodemverbeteraars als compost. Er zijn meerdere manieren om vlinderbloemigen in het bouwplan op te nemen, timing is daarbij essentieel. Biologisch teler Wridzer Bakker van BakkerBio en ook betrokken bij het Planty Organic-onderzoek weet vanuit de praktijk dat je moet zorgen dat vlinderbloemigen niet verdrongen worden door andere soorten in een groenbemestingsmengsel. Ook belangrijk: houd gewasresten of maaimeststof van vlinderbloemigen vast bovenin de grond.

Lees verder via BioAcademy.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven