MSC past vaarroutes aan om walvissen te beschermen

MSC is de eerste grote rederij die hun schepen omleidt naar de westkust van Griekenland om het risico op aanvaringen met bedreigde potvissen in de Middellandse Zee te verkleinen. Na overleg met vier grote milieu-ngo's besloot het bedrijf snel actie te ondernemen en al hun containerschepen in dit gebied om te leiden om het leefgebied van de subpopulatie van walvissen te beschermen. Deze actie was nodig om de resterende 200 tot 300 potvissen te beschermen.

International Fund for Animal Welfare (IFAW), OceanCare en WWF Griekenland werken samen met het Pelagos Cetacean Research Institute, dat sinds 1998 de populatie potvissen in het oostelijke Middellandse Zeegebied bestudeert. Deze studies hebben  het westen en ten zuiden van de Peloponnesos en ten zuidwesten van Kreta als belangrijk leefgebied voor de walvissen geïdentificeerd. Deze walvissen worden hier het hele jaar door gevonden en ze bevinden zich direct in het pad van drukke scheepvaartroutes.

"Als wereldleider op het gebied van containervervoer en logistiek hebben we de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze vrachtactiviteiten een positieve impact hebben, wat een weerspiegeling is van onze langdurige inzet voor het behoud en de bescherming van de oceaan en het zeeleven", aldus Stefania Lallai, Vice President of Sustainability bij MSC Mediterranean Shipping Company. "Samenwerken met NGO-partners is de sleutel tot het begrijpen en ondernemen van actie om bedreigde potvissen langs de Griekse kust te beschermen."

Het meest zorgwekkende gebied is momenteel een belangrijke containerroute, waardoor deze omleiding een substantiële bijdrage levert aan het voortbestaan ​​van deze walvissen.

"De walvissen die dood op de kust worden aangetroffen met propellersporen en snijwonden zijn slechts het topje van de ijsberg. Tot 20 keer meer sterven offshore en worden nooit geregistreerd. We zien ook minder walvissen in onze jaarlijkse onderzoeksenquêtes dan in voorgaande jaren, wat een grote zorg is", legt Dr. Alexandros Frantzis, wetenschappelijk directeur van het Pelagos Cetacean Research Institute, uit. "We zijn bang dat zonder dringende actie, sterfgevallen door scheepsaanvallen ervoor zullen zorgen dat deze toch al kleine populatie zeer binnenkort zal uitsterven."

Bron: MSC


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven