Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Ede

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft wederom een besmetting van vogelgriep bevestigd. Bij een eenden op een vermeerderingsbedrijf in Ede (provincie Gelderland) is hoog pathogene H5 vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden alle 3.000 dieren van het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Ede liggen 6 andere pluimveebedrijven waarvan één broederij. Deze bedrijven hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. Daarnaast liggen net buiten het 1 kilometer gebied nog 2 andere bedrijven in de buurt. Deze bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 14 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen 215 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

Vervoersverbod rond het besmette bedrijf
Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt – en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden- Heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ook een vervoersverbod ingesteld voor risicovogels in de regio (10) die hierbij aansluit (zie de RVO dierziektenviewer voor de betreffende regio). Hierop geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht.

Ophokplicht blijft in heel Nederland van kracht
Naar aanleiding van de eerste besmetting in Zeewolde stelt minister Schouten per 26 oktober 2021 voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Dierentuinen, kinderboerderijen en hobbyhouders zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. Ook geldt er een landelijk bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen waar risicovogels worden gehouden.

Risico pluimveehouderij ingeschat op zeer hoog
Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) wordt ingeschaald als zeer hoog. Dit staat in de risicoanalyse 'Rapid Risk Assessment' van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) van november 2021.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven