Vincent Eysseric, Coolibah Herbs (Australië):

"Als je biologische spinazie teelt, heb je het winnende lot in de hand"

Telers ontvangen regen meestal wel met open armen, tenzij het met bakken uit de hemel komt vallen. In Australië is het doorgaans een zegen, want daar halen de zomertemperaturen vaak extreme hoogten.

"Het weer is de afgelopen zes maanden redelijk goed geweest. Toch hadden we een ongewoon nat voorjaar", zegt Vincent Eysseric van Coolibah Herbs. "Van september tot eind vorig jaar zijn er veel liters gevallen langs de oostkust van Queensland tot Victoria. We zijn ook niet gespaard gebleven van een flinke storm en wat hagel, maar sinds ongeveer half december hebben we mooi en goed weer met temperaturen tussen de 24 en 33 graden, zonder extreme waarden zoals we in het verleden wel vaker hebben gezien. Dankzij de regen zijn onze rivieren en waterbekkens weer goed vol, wat uitstekend nieuws is."

De vraag naar voorgesneden verse producten is de afgelopen jaren hoog geweest, omdat mensen tijdens de pandemie gezonder zijn gaan eten.

"Spinazie komt als winnaar uit de bus. In de afgelopen 2-3 jaar is de populariteit ervan enorm gestegen. Bijna 50% van onze spinazieverkoop in Australië is nu biologisch. Als je dus biologische spinazie teelt, heb je het winnende lot in de hand."

Sinds het uitbreken van de pandemie is Australië behoorlijk afgesloten geweest van de rest van wereld, maar alles veranderde weer in januari toen het de grenzen opende en vaarwel zei aan de lockdowns.

"Coronabesmettingen zijn altijd relatief goed onder controle gehouden, maar we zagen een sterke stijging met de Omikron-variant. Mensen zijn bang om naar de pub of het restaurant te gaan en kiezen vaak voor een zelfopgelegde lockdown."

De retail heeft al die tijd uitzonderlijk goed gepresteerd, maar nu ervaren de supermarkten toch problemen met de toeleveringsketen en personeelstekorten. Volgens Vincent slagen ze er niet goed in hun producten in de schappen te krijgen.

"Ook wij hebben een tekort aan arbeidskrachten als gevolg van besmettingen of quarantaines vanwege hoogrisicocontacten. Het feit dat er geen backpackers meer zijn, laat zich echt gevoelen. Die waren goed voor 300.000 jobinvullingen in Australië. De grenzen zijn dan wel weer open, maar het is zo ingewikkeld om het land binnen te komen met de regelgeving die vaak verandert en met de constante dreiging van een nieuwe lockdown. Backpackers wachten nog liever wat af. Het aandeel van de inkomende vluchten ligt op 20% in vergelijking met de periode vóór het uitbreken van corona."

Export is nog steeds moeilijk vanwege het lage aantal passagiersvluchten en vrachtkosten die drie keer zo hoog zijn als voorheen.

"Deze meerprijs is te hoog voor goedkope producten als de onze. Maar we zagen desondanks een toename van de vraag vanuit Azië. In september was het echt gek. Ik heb hier geen verklaring voor, maar het is wel geweldig om te zien dat de vraag weer aantrekt."

Voor meer informatie:
Vincent Eysseric
Coolibah Herbs
Tel: +61 3 5998 2217 
production@coolibah.com.au    
www.coolibahherbs.com.au    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven