Circa 240.000 dieren geruimd

Vogelgriep bij bedrijven in Lelystad, Grootschermer en Willemstad

In de afgelopen dagen is er op drie bedrijven vogelgriep vastgesteld. Bij een leghennenbedrijf in Lelystad werden circa 24.000 dieren geruimd, bij een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer bij Alkmaar zijn circa 170.000 dieren geruimd en bij eveneens een vleeskuikenbedrijf in Willemstad werden 46.000 dieren geruimd om de verspreiding van het virus te voorkomen. In alle gevallen gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep.

Vervoersverbod
De NVWA screent de pluimveebedrijven die rondom de besmette bedrijven liggen en er is een vervoersverbod ingesteld in de betreffende zones.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Lelystad liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 4 andere pluimveebedrijven, die de komende dagen door de NVWA worden gescreend. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen nog eens 20 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Grootschermer ligt 1 ander bedrijf, een zorgboerderij met legpluimvee. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere bedrijven, in de 10 kilometer zone rond het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Willemstad liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 3 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen 7 andere pluimveebedrijven. Ook voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven