FNV wil verbod op glyfosaat

De FNV wil zo snel mogelijk een verbod op het gebruik van glyfosaat in Nederland. Dat schrijft de vakbond in een brief aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

"Er zijn sterke aanwijzingen dat dit onkruidbestrijdingsmiddel kanker, Alzheimer en Parkinson veroorzaakt bij mensen die ermee werken", zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. "Werknemers in de agrarische sector moeten een veilige en gezonde werkomgeving hebben. Het is onacceptabel dat deze stof nog gebruikt wordt."

Geef Europa goede voorbeeld 
Met de oproep loopt de FNV vooruit op het aflopen van de Europese vergunning voor het gebruik van glyfosaat, op 15 december dit jaar. Petra Bolster, dagelijks bestuurder van de FNV: "Wij vragen de minister: wacht niet op de besluitvorming in Europa, maar geef het goede voorbeeld en verbied dit middel bij ons nu al volledig."

Een onmiddellijk verbod
Daarmee schaart de bond zich ook achter de internationale vakbond IUF, voor onder andere voeding en landbouw, en EFFAT, de Europese koepel voor vakbonden in de agrarische sector. Zij willen wereldwijd, en dus ook in Europa, een onmiddellijk verbod.

Onafhankelijk onderzoek
De FNV wil dat het gebruik van alternatieven wordt gepromoot en gestimuleerd. Denk aan grond vaker omploegen en schoffelen of onkruid wegbranden. Ook moet er op nationaal en Europees niveau onafhankelijk onderzoek komen naar de effecten die glyfosaat en andere chemische gewasbeschermers hebben op de gezondheid van boeren, telers en omwonenden.

De overheid vertrouwt nog te vaak op onderzoek van producenten, die stuk voor stuk zeggen dat het middel ongevaarlijk is voor mensen, stelt de vakbond. Jong: "Het lijkt erop dat de winsten van fabrikanten boven de gezondheid gaan van de mensen die ermee moeten werken."

Bron: FNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven