Inzet op plantenveredeling en regionale biologische waardeketens

Duitsland maakt biologisch leidraad voor duurzame landbouw

De nieuwe Duitse regering heeft van de biologische landbouw haar leidend beginsel voor duurzame landbouw gemaakt. In 2030 moet het biologische landbouwareaal worden uitgebreid tot 30 procent en het nieuwe ministerie van Landbouw is daarom op zoek naar innovatieve onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten op het gebied van plantenveredeling en op het gebied van regionale biologische waardeketens.

Bondsminister van Landbouw Cem Özdemir: "Wij hebben ons ten doel gesteld om tegen 2030 30 procent van de landbouw biologisch te bedrijven - dit doel moet ook tot uiting komen aan de toonbank van de winkel. Daartoe zal mijn Parlement verschillende maatregelen nemen om deze belangrijke taak te volbrengen. Het doel is de regionale biologische waardeketens te versterken. Bovendien willen we ervoor zorgen dat de plantenveredeling wordt versterkt met het oog op de gevolgen van de klimaatcrises."

Plantenveredeling
Hoogproductieve en resistente variëteiten vormen de basis van een duurzame plantaardige productie in de biologische landbouw. Het ministerie wil daarom innovatieve en praktijkgerichte onderzoeksprojecten om de hulpbronnenefficiëntie en de kwaliteit van gewassen door middel van veredeling te verbeteren, worden bevorderd.

Belangrijke doelstellingen zijn onder meer een grotere opbrengst per oppervlakte-eenheid, een efficiënter gebruik van nutriënten en water en een grotere stressbestendigheid ten aanzien van biotische en abiotische factoren.

Regionale biologische waardeketens
Volgens het BMEL 2021 Nutrition Report blijft regiogerichtheid een belangrijk aankoopcriterium bij het kopen van voedsel. Steeds meer consumenten willen een voedselproductie waarbij lokale en regionale handel weer belangrijker worden. Regionale biologische waardeketens spelen een centrale rol in een duurzaam voedselsysteem en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en uitbreiding van de biologische landbouw in Duitsland.

Daarom wil het ministerie innovatieve onderzoeksprojecten worden gefinancierd, onder meer over de analyse, evaluatie en transparantie van biologische waardeketens, over de vraag naar regionale producten en over kennisoverdracht en capaciteitsopbouw. Alle partijen in de keten, van boeren en telers tot verwerkers, handelaars en consumenten, moeten in aanmerking worden genomen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven