Oostenrijk: Veel vraag naar biologisch varkensvlees

In de regio Salzburg is er veel vraag naar biologisch varkensvlees. Als gevolg van de coronapandemie is de aandacht voor voedsel uit de regio gestegen. Varkensvlees, waar tot nu toe minder vraag naar was, beleeft momenteel een echte hausse - vooral wat de biologische kwaliteit betreft. 

Vooral de rassen Duroc en Schwäbisch-Hällisch zijn gewilde biologische biggen. De vraag ernaar neemt voortdurend toe, zegt Christian Posch, biologische biggenfokker uit Hüttau (Pongau): "Ik ben zeer tevreden over de biologische biggenfokkerij. Tien jaar geleden begon ik te fokken met één zeug - nu heb ik er vier. In het voorjaar is de vraag naar biggen extreem, ik heb er eigenlijk twee keer zoveel nodig als ik heb."

Niche
De varkenshouderij is in Salzburg nog een absolute niche: in de biologische sector zijn er slechts 17 bedrijven met in totaal 38 fokzeugen. Christian Posch vindt de varkensfokkerij een interessante pijler naast de rundveehouderij.

In Faistenau (Flachgau) besloot biologische landbouwer Christian Frohnwieser een jaar geleden ook een tweede bedrijf te beginnen. Hij verkoopt nu vlees van biologische varkens uit de regio Fuschlsee - met groot succes, zoals hij zegt: "We hebben nu zeven restaurants in de regio Fuschlsee die het vlees elke maand kopen. Particulieren zijn ook zeer behulpzaam, omdat zij het verschil in smaak op prijs stellen. Ik werk graag met varkens. Elk dier heeft zijn eigen karakter en dat past heel goed bij mij met mijn 40 melkkoeien."

Showschuur voor klanten
Volgend jaar wil Christian Frohnwieser een grotere bio-showstal bouwen. Waar iedereen kan zien hoe hun varkens worden gehouden en waar het vlees vandaan komt. Volgens Ulrike Gangl, voorzitster van Bio Austria Salzburg, is dit een model dat een precedent moet scheppen: "De houderij is heel eenvoudig. Varkens zijn erg schone dieren. Je kunt er veel plezier aan beleven en moet dat ook kunnen overbrengen op de klanten. Het helpt natuurlijk als je een showhok bouwt en het mogelijk maakt om in de stal te kijken."

Bron: ORF


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven