Om hogere productiekosten na aanscherping van normen te dekken

Zwitserse bio-boeren krijgen 4 cent meer voor hun melk

De onderhandelingen van de Zwitserse biologische sector over een prijsverhoging voor biologische melk zijn succesvol verlopen. In de loop van februari zullen de belangrijkste spelers op de Zwitserse markt voor biologische melk de producentenprijs met 4 cent verhogen. Deze meerprijs is bedoeld om de hogere productiekosten te dekken, die het gevolg zijn van de strengere normen. Bio Suisse heeft de onderhandelingen gemodereerd.

Toegevoegde waarde
Met ingang van 1 januari 2022 zijn de nieuwe, strengere richtlijnen van toepassing op de biologische melkproductie in Zwitserland, waardoor de productie duurder wordt. Sinds afgelopen najaar onderhandelen de verschillende brancheverenigingen met hun afnemers over de doorvoering van een prijsverhoging. Thomas Herwig, voorzitter van de zuivelafdeling van Bio Suisse, is tevreden met het resultaat van de onderhandelingen: "Ik ben blij dat onze marktpartners bereid zijn om deze strengere richtlijnen te steunen, ondanks de aanzienlijke stijging van de verwerkingskosten. Zo dragen zij er in belangrijke mate toe bij dat deze toegevoegde waarde ook op de markt wordt erkend".

Om ambitieuze doelstellingen als die van de Bio Suisse-afgevaardigdenvergadering te verwezenlijken, is de inzet van de hele sector nodig, vat Herwig samen. "Daar zijn we met deze prijsverhoging in geslaagd."

Strengere richtlijnen
Volgende maand wordt de producentenprijs verhoogd met 4 cent voor biologische kuilmelk en met 5 cent voor kuilvrije biologische melk. Dit wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van kaas. Vanaf dit jaar mogen de biologische boeren alleen nog herkauwers (koeien, geiten, schapen) voederen met 100 procent Zwitsers biologisch voer. En het aandeel krachtvoer mag nog steeds maximaal vijf procent bedragen (voorheen 10%, EU-biologisch tot 50%). Bio Suisse is volledig afhankelijk van gras voor de melkproductie en biedt een meerwaarde op het gebied van dierenwelzijn, klimaat en biodiversiteit.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven