Voucherregeling voor ideeën om voedselverspilling te voorkomen

Om innovaties voor een circulaire voedselketen te stimuleren, opent Samen Tegen Voedselverspilling ook in 2022 haar voucherregeling. Ondernemers en organisaties met een goed idee om voedselverspilling te voorkomen of voedselreststromen te verwaarden kunnen kennis en expertise of een financiële bijdrage ontvangen. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld hun business cases verder ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau.

De vouchers worden financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit en Rabobank, met ondersteuning van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. Kennis en expertise wordt geleverd vanuit Wageningen University & Research (WUR).

In 2021 ontvingen ondernemers uit verschillende branches een voucher, waarna zij vol enthousiasme aan de slag gingen om hun innovaties in de praktijk toe te passen.

Contronics: Evaluatie van koelmeubelen en 'dry misting', Floor Foods: ‘Imperfecte’ groenten en fruit lokaal verwerken tot hartige snacks, Future Kitchens: Advies voor het opschalen van procestechnologie, Genson Lost Fruits: 'Tweede klasse' aardbeien en frambozen verwerken in waardevolle dranken, Globemilk: Zuivelverspilling voorkomen door afvalwater te monitoren, Greendish: Voedselverspilling in verzorgcentra verminderen, MaGie Creations: Biergraan circulair omzetten naar meel, Next Generation Sensors: Sensor om voedselkwaliteit in de keten realtime te meten, Nijsen Company: Verwaarding frietverspil McDonald's, Rainbow Kleinpak: Hoogwaardig verwerken van paprikaresten, Sunt: Afgekeurde importbananen verwerken tot puree voor bananenbrood, Wastewatchers: Verspilling in foodservice voorspellen met kunstmatige intelligentie, Yespers: Productielijn om appels maximaal te verwaarden.

Voucher vergoedt de helft
Een voucher, waarvan de waarde ligt tussen € 5.000,- en € 17.500,-, vergoedt de helft van de kosten van het project. De andere helft draagt het bedrijf zelf bij. De belangrijkste criteria waarop aanvragen worden beoordeeld: het voorstel moet zich primair richten op het tegengaan van voedselverspilling; het innovatieve karakter; en de potentiële impact die ermee gerealiseerd wordt.

Maatschappelijke en economische impact
Alain Cracau, hoofd Duurzame Transities bij Rabobank: "Met een voucher geven we een ondernemer een duwtje in de rug om zijn of haar innovatieve idee in de praktijk te brengen. Binnen de voucherregeling van vorig jaar zagen we al veel inspirerende business cases om reststromen te voorkomen of waardevol te verwerken. Ook dit jaar willen we nog meer bedrijven uit de keten inspireren om - door te innoveren tegen voedselverspilling - zowel maatschappelijke als economische impact te maken."

Kennisvragen
Sanne Stroosnijder, program manager Food Loss and Waste Prevention bij WUR: "Bij het toepassen van innovaties om verspilling tegen te gaan zijn er vaak nog kennisvragen. Experts van WUR kunnen binnen deze regeling ingezet worden voor een advies, een validatie, een haalbaarheidsonderzoek of een workshop, waarmee het bedrijf de volgende stap kan zetten op weg naar verspillingsvrij."

Voor meer informatie: www.samentegenvoedselverspilling.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven