Peru wil export biologische bananen uit Piura stimuleren

De Peruaanse minister van Buitenlandse Handel en Toerisme, Roberto Sánchez, heeft aangekondigd middelen ter beschikking te stellen om de export van biologische bananen uit Piura te stimuleren. Hij deed dat tijdens een bezoek aan een teelt- en verpakkingsbedrijf in de stad Sullana dat aangesloten is bij de Vereniging van Kleine Telers van Biologische Bananen Samán (APPBOSA).

Sánchez benadrukte dat hij, als onderdeel van het regeringsbeleid om de nationale productie te ondersteunen, samen met het ministerie van Agrarische Ontwikkeling en Irrigatie, het ministerie van Buitenlandse Zaken en brancheverenigingen strategieën zal implementeren om de export te stimuleren en de kosten te verlagen.

"De zoektocht naar nieuwe markten zal onze bedrijven helpen om nog meer kopers te vinden voor onze bananen", zegt Sánchez.

Sinds 2017 is de prijs voor een doos bananen voor de export (18,14 kg) gedaald door de toename van de teelt in de Midden-Amerikaanse landen. 80% van de exportbananen wordt afgenomen door slechts 5 importeurs (Fyffes, Dole, Chiquita, Agrofair en Port), waardoor markt- en importeursdiversificatie een must is.

Gezien de verkoopprijs daalt, moeten de kosten van de gebruikte materialen naar beneden. Er bestaat bijvoorbeeld een monopolie op de fabricage van kartonnen dozen voor de export. Sánchez maakte bekend dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid van de aankoop van kartonnen dozen in grote volumes uit China.

Bovendien daalt de winstmarge voor de exporteurs omdat de kost voor het vrijgeven van de containers uit de magazijnen nu aan hen wordt doorgerekend. Voorheen namen de havens die kost voor hun rekening. Het gaat om een bedrag van ongeveer € 310 per container.

Peru beschikt over 16.500 hectare gecertificeerde biologische bananenteelt, waarvan 60% in Piura (9.927 hectare). Het grootste deel van de oogst wordt geëxporteerd, met een gemiddelde van 72.942 ton per jaar (periode 2015-2019).

Bron: diariocorreo.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven