'Nieuwe eiwitbronnen kunnen leiden tot nieuwe allergieën'

Zowel de eiwitconsumptie als de wereldbevolking nemen toe, wat leidt tot een urgente vraag naar nieuwe duurzame eiwitbronnen voor voeding. De introductie van nieuwe eiwitbronnen kan echter leiden tot nieuwe voedselsensibilisaties en -allergieën en/of via kruisreactiviteit allergische reacties uitlokken bij allergisch patiënten. Mark Smits promoveert morgen op dit onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Het is van groot belang dat we de allergeniciteit van nieuwe eiwitten kunnen beoordelen, stelt Smits. Voorspellende methoden die de allergeniciteit nauwkeurig kunnen meten, kunnen effectiever ontwikkeld worden als men het eens is over welke maatstaf moet worden gebruikt om allergeniciteit in uit drukken. Regelgevers moeten deze beslissing nemen om de ontwikkeling van methoden richting te geven.

Er zijn reeds maatstaven voorgesteld die gebruikt kunnen worden om allergeniciteit te beoordelen en op basis daarvan regelgeving op te stellen. In het proefschrift is een specifieke maatstaf geëvalueerd, namelijk het vermogen van een eiwit om antistoffen in ons lichaam op te wekken. Het onderzoek wees uit dat deze maatstaf erg geschikt is om de allergeniciteit van nieuwe voedseleiwitten in uit te drukken.

Daarnaast hebben de onderzoekers een stappenplan gemaakt dat gevolgd kan worden zodat regelgevers acceptatie- of afwijzingscriteria vast kunnen stellen voor nieuwe voedseleiwitten. Ook werd onderzocht of bepaalde testmethoden gebruikt en verbeterd kunnen worden om de allergeniciteit van eiwitten te voorspellen. De genexpressie van bloedcellen die aan eiwitten worden blootgesteld kan in dit verband mogelijk worden gebruikt. "We zagen echter ook dat de vertering en de opname van een eiwit de allergeniciteit kan beïnvloeden. Hiermee moet rekening gehouden worden bij de ontwikkeling van methoden die allergeniciteit kunnen beoordelen."

Bron: Universiteit Utrecht


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven