Verdeelde reacties over verplaatsing BIOFACH

Tholen - De BIOFACH en VIVANESS 2022 worden verplaatst naar de zomer. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de beurzen dit keer van 26 tot en met 29 juli plaats zullen vinden (in plaats van 15-18 februari). De meningen van de Nederlandse exposanten over deze verplaatsing zijn sterk verdeeld, zo blijkt uit een bel- en mailronde van Biojournaal.

In december werd duidelijk dat de beursorganisator aan het verzoek tot uitstel wilde voldoen wanneer de exposanten die het grootste deel van de standruimte vertegenwoordigen, hier voorstander van zouden zijn. Aan de hand van de reacties is nu dus besloten om de beurs naar de zomer te verplaatsen, 26-29 juli bleek nog de enige optie om het beursduo onder te kunnen brengen in de NürnbergMesse.

High Quality Organics
Oeble Kempenaar is met High Quality Organics van de partij in juli. "Wij gaan eind juli zeker op de beurs staan. De nieuwe datum betekent dat we ons moeten aanpassen, maar we snakken ernaar om mensen te zien. Als dit dan kan, dan is dit 'the best next thing'. De beurs in februari was sowieso een 'no go'. Deze datum eind juli is het meest zekere wat er is en daar gaan we dus naartoe werken. Ondernemen betekent werken en handelen op het moment dat het kan. Je moet het ijzer smeden als het heet is."

Meesters van De Halm
René van der Locht (links op de foto hieronder) geeft namens Meesters van De Halm uit Heeswijk-Dinther aan dat ze erg twijfelen over deelname aan de BIOFACH 2022. "Februari was sowieso niet te doen, dat snappen we. Maar het had niet onze voorkeur om naar juli te gaan. We gaan deze week verder overleggen intern en houden de verdere berichtgeving goed in de gaten."

IDorganics
Jetse Schokker, directeur van IDorganics uit Zaandam reageerde vrijdagmiddag als volgt: "Wij hadden ons ingeschreven voor februari, maar gezien de covid-19 situatie leek dat ons geen goede investering meer. Toen het voorstel kwam voor eind juli hebben we een mail gestuurd naar de organisatie van de BIOFACH dat we de nieuwe datum niet zien zitten omdat Europa met vakantie is en we liever begin juni of september hadden. We hebben een mail terug gehad van de BIOFACH dat dit niet ging lukken. We gaan volgende week zitten of we gebruik gaan maken van deze optie, maar ik denk dat deze datum ook niet al te veel bezoekers oplevert. Ik ben bang dat het voor BIOFACH en de deelnemende bedrijven veel geld gaat kosten tegen weinig rendement. Maar misschien heb ik het mis en wordt dit het nieuwe normaal; de BIOFACH en het Carnaval in zomer."

Jetse op de BIOFACH 2020 (tweede van rechts).

Bonvita
Ook Bonvita slaat over, bevestigt Erik van Luyn namens het in Tiel gevestigde bedrijf. "Hoe spijtig ook, maar eind juli zijn te veel mensen op vakantie. Wij verwachten dat er niet veel klanten naar de beurs zullen komen."

Bonvita vierde in 2020 tijdens de BIOFACH het 25-jarig bestaan.

Chokay
Voor Chokay is het de tweede deelname aan de BIOFACH. Twee jaar geleden maakte de chocoladeproducent zijn debuut op de beurs in Neurenberg. "Ik snap dat februari hem niet gaat worden. Ik ga ook veel liever op een beurs staan waar mensen gewoon naartoe kunnen komen en die kans is eind juli nu eenmaal een stuk groter. Corona is er, daar doe je weinig aan en daardoor moeten we hier en daar van de gebaande paden afwijken", aldus Lars Jacobs, Sales director van het in Breda gevestigde Chokay.

de Traay
Joyce Weerman, brandmanager bij de Traay (Lelystad): "In augustus heeft zo'n beetje heel Europa vrij, het aantal bezoekers zal niet heel hoog zijn. Daarbij is de verwachting dat tijdens de zomer de strenge coronaregels zijn versoepeld en iedereen na 2 jaar eindelijk weer kan gaan reizen en vakantie vieren. Voor de Traay valt de BIOFACH middenin de zomersluiting en zijn de meeste medewerkers vrij. Als de BIOFACH aangeeft dat de volgende editie gewoon weer in februari zal zijn, kunnen we dat half jaartje ook nog wel wachten."

Rhumveld Winter & Konijn
Paul van Schijndel, Director Organic bij Rhumveld Winter & Konijn in Capelle aan den IJssel, vertelt dat zij zeker van de partij zullen zijn: "In december hebben wij op het biologische paviljoen van de Food Ingredients beurs in Frankfurt gestaan. De ervaring daar leerde dat de klanten gewoonweg niet kwamen. Daarom zijn wij blij met de verschuiving van de BIOFACH naar juli om dan onze klanten te mogen ontvangen en persoonlijk te zien en spreken!"

Paul van Schijndel (links)

Bio4Pack
Bio4Pack zal niet deelnemen aan de BIOFACH in juli, zo geeft directeur Patrick Gerritsen aan. "Ik vind het onbegrijpelijk dat 70% heeft ingestemd met een BIOFACH in deze periode. Een bedrijf dat door moet werken om te produceren heeft in die tijd altijd al moeite om voldoende mensen in te kunnen plannen. Laat staan dat je dan ook nog naar een beurs moet met een deel van het team."

TerraSana
Boudewijn van der Kroft, Managing Director van TerraSana in Leimuiden stuurde de volgende reactie: "Ik ben blij dat de BIOFACH in februari niet doorgaat aangezien ik met de enorme besmettelijkheid van de omicronvariant niet mijn mensen wil blootstellen aan mogelijke besmettingen. Wij hebben op dit moment al een hoger ziekteverzuimpercentage dan normaal en aangezien wij producent zijn 'moeten' de lijnen kunnen blijven draaien om onze klanten in Europa uit te kunnen leveren. Afgelopen week heeft kantoor personeel al bijgesprongen aan de lijn om te kunnen blijven produceren. En ik verwacht dat dit de komende weken wel vaker het geval zal zijn. Reizen naar het buitenland en daar met grote groepen bij elkaar zijn gaat ons ziekteverzuim niet positief bevorderen vandaar ook dat wij weer met zo min mogelijk collega's op kantoor werken en echt alleen de essentiële afdelingen op kantoor mogen werken. Aangezien de Europese landen ook geen eenduidig beleid hebben wilde ik voorkomen dat we enkele dagen voor de beurs opeens allemaal 2G of 3G of elke dag een test moesten laten uitvoeren. Daarnaast is de charme van de BIOFACH voor ons als bedrijf dat wij onze huidige leveranciers uit bijvoorbeeld Canada, Japan en Sri Lanka spreken maar ook nieuwe leveranciers ontmoeten om onze Aziatische lijn verder te ontwikkelen. Die landen gaan echt niet met de huidige aantallen besmettingen naar Neurenberg komen. Dan is voor ons met een relatief laag budget een BIOFACH een dure beurs waar we dan maar moesten zien welke nieuwe prospects we daar gingen treffen."

"De verschuiving naar midden in de zomervakantie voor Nederlanders en net voor 1 augustus waar traditiegetrouw de Mediterrane landen zomervakantie vieren vind ik geen optie. Ook hier geldt wie gaan er komen en kan je je standbemanning wel goed organiseren? Als je een investering als de BIOFACH doet, kost dat een hoop geld. En die euro kan je maar 1x uitgeven. Als het rendement oplevert prima, maar voor nu is onze beslissing om niet deel te nemen in de zomer. Hoe spijtig en jammer we dat ook vinden."

Boudewijn (derde van rechts) met zijn collega's op BIOFACH 2020. 

Groen Agro Control
Michel Witmer van Groen Agro Control uit Delfgauw (links op de foto hieronder): "Jammer dat de BIOFACH niet doorgaat, maar afzegging is wel aan de late kant. De nieuwe datum is niet handig in verband met de huidige geplande schoolvakanties in Europa. Mensen zijn al op vakantie of gaan op vakantie. Niemand heeft dan zin en energie om op een beurs te staan. Daarnaast ben je afhankelijk van wie er nog wel komt?"

Green Organics
Jan Groen, directeur van het in Dronten gevestigde Green Organics reageert als volgt: "Green Organics betreurt het uitstellen van de BIOFACH naar zomer 2022, maar begrijpt het genomen besluit van het geen doorgang vinden medio februari natuurlijk wel. Normaliter zouden dergelijke besluiten over annulering c.q. verplaatsing naar ons idee veel eerder genomen moeten worden. Uiterlijk twee maanden voor aanvang van een eventuele 'live' beurs moeten bedrijven en organisaties weten of een beurs nou wel of geen doorgang vindt. Alle betrokkenen zo kort voor het plaatsvinden van de beurs in onzekerheid laten verkeren, is voor niemand goed. Voor Green Organics is het verplaatsen van de beurs naar hartje zomer 2022 geen goede uitkomst. Dan zit Green Organics in haar hoogseizoen met diverse oogsten en is acte de présence geven op een beurs helaas geen optie. Wij focussen ons dus op BIOFACH 2023, er van uit gaande dat tegen die tijd de beurs sowieso weer live plaats zal vinden. Ook bij Green Organics zien wij enorm uit naar live events waar wij onze telers en afnemers weer kunnen ontmoeten en spreken. Zolang dat nog niet het geval is, onderhouden wij uiteraard zoveel als mogelijk directe nauwe contacten met al onze relaties om alle handel en wandel in goede banen te leiden."

Rechts Jan Groen

Voor meer informatie: www.biofach.de 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven